14 Ιουν 2011

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδος από την S&P σε CCC


Σε CCC υποβάθμισε την Ελλάδα η Standard & Poor’s σήμερα από Β προηγουέμνως, επιβεβαιώνοντας το αρνητικό outlook.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του C στην βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Η προηγούμενη υποβάθμιση της Ελλάδας από τον εν λόγω οίκο ήταν στις 9/5, όταν και είχε μειώσει την αξιολόγηση σε Β, από ΒΒ- προηγουμένως.
Η αξιολόγηση του οίκου εκτιμά ότι υπάρχουν 30-50% πιθανότητες χρεοκοπίας, ενώ αντανακλά την υψηλή πλέον πιθανότητα να επαναδιαμορφωθούν οι όροι αποπληρωμής των ομολόγων της Ελλάδας. Μάλιστα, ο οίκος επισημαίνει ότι αυτή η υποβάθμιση θα επηρεάσει σημαντικά και τις τέσσερις υπό αξιολόγηση ελληνικές τράπεζες.
Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας εντάθηκε εξαιτίας του αποκλεισμού της από τις διεθνείς αγορές και την πιθανότητα κάλυψης των δανειοδοτικών της αναγκών από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αυτός ο αποκλεισμός δημιουργεί νέα ελλείμματα στη χρηματοδότηση της χώρας, ενώ αν ληφθεί υπόψιν ότι μεσο-βραχυπρόθεσμα η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά ποσά στις λήξεις ομολόγων, περίπου 95 δις. ευρώ μέχρι το 2013 και άλλα 58 δις. ευρώ το 2014, η εξέλιξη αυτή θα είναι σημαντική για την άμεση διαχείριση του χρέους της χώρας.
Ο οίκος επισημαίνει και τα προβλήματα που υπάρχουν στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, ενώ θεωρεί ότι το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στη χώρα από την ΕΕ και το ΔΝΤ απειλείται από τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων να μην εφαρμοστεί.
Στην έκθεση της 9ης Μαΐου, η Standard & Poor’s είχε αναφέρει ότι πιθανόν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε περίπτωση που η κατάσταση στη χώρα οδηγήσει σε ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με νέα. Παρόλο που θεωρείται η χορήγηση νέας βοήθειας από την Ευρώπη πιθανή, ο οίκος βλέπει ότι οι αντιδράσεις ορισμένων χωρών της ευρωζώνης μπορεί να καταστήσει την αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού χρέους ως προαπαιτούμενο για την χορήγηση της νέας βοήθειας.
Ο οίκος θεωρεί ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα συμμετάσχουν τελικά σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ οι όροι της αναδιάρθρωσης το πιθανότερο είναι να μην έχουν ευνοϊκούς όρους, προκαλώντας έτσι κάποιο πιστωτικό γεγονός.
Σε μία τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με την S&P η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μειωθεί στην κλίμακα ‘D’, χωρίς να αποκλείεται και η αξιολόγηση ‘SD’(selective default – επιλεκτική αξιολόγηση). Μάλιστα, το επόμενο 12μηνο, η πιθανότητα μίας τέτοιας αξιολόγησης είναι μεγάλη.
Κατά την άποψη της S&P, η συνεχιζόμενη ύφεση στην Ελλάδα με την υψηλή ανεργία (16,2% το Μάρτιο, από 11,6% το Μάρτιο του 2010) εν μέρει εξηγεί την αποτυχία της κυβέρνησης στην εφαρμογή του προϋπολογισμού και την επίτευξη των στόχων. Μάλιστα, θεωρεί ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2012. Ωστόσο, η χαμηλή πολιτική αποφασιστικότητα είναι ένας άλλος παράγοντας που η Ελλάδα δεν καταφέρνει να προχωρήσει στο πρόγραμμα που έχει τεθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Αντίθετα, θεωρεί ότι εάν οι εταίροι της Ελλάδας συμφωνήσουν στην χορήγηση νέας βοήθειας η οποία όμως δε θα συνοδεύεται με αναδιάρθρωση, έστω και μερική, του ελληνικού χρέους, τότε η αξιολόγηση θα παραμείνει στα επίπεδα CCC, λαμβάνοντας υπόψιν ότι υπάρχει κίνδυνος μέχρι το 2013 να ακολουθηθεί ο δρόμος της αναδιάρθρωσης με haircut της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

http://thenetwar.com/?p=56348

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου