19 Ιουλ 2011
Στο δημοψήφισμα η μονιμότητα στο Δημόσιο
Η μονιμότητα ή μη των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ένα από τα βασικά ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι Ελληνες πολίτες στο δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το φθινόπωρο. Ο λαός θα αποφασίσει εάν και κατά πόσο οι υπάλληλοι του...
Δημοσίου θα πρέπει να μένουν στις θέσεις τους εφ’ όρου ζωής, είτε υπάρχουν ανάγκες για έναν τόσο μεγάλο αριθμό προσωπικού στην κρατική μηχανή είτε όχι. Ενα δεύτερο ερώτημα που θα τεθεί κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αυτό που αφορά τα προνόμια των βουλευτών.Θα κληθούμε να απαντήσουμε εάν συμφωνούμε με τις υπάρχουσες παροχές των εκπροσώπων του έθνους και ποιες εξ αυτών θα πρέπει να περικοπούν, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και η μείωση του αριθμού τους από τριακόσιους σε διακόσιους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ερωτήματα που θα τεθούν δεν θα ξεπερνούν τα τέσσερα με πέντε, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο περί διεξαγωγής του δημοψηφίσματος θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επόμενων ημερών από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη.
Στο νομοσχέδιο θα ορίζεται, μεταξύ άλλων, πως για τη διενέργεια δημοψηφίσματος που έχει σχέση με κρίσιμο εθνικό θέμα θα πρέπει από τούδε και στο εξής να υπάρχει σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, η οποία και θα αποφασίζει για τη διεξαγωγή του με την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (δηλαδή θα απαιτούνται 151 ψήφοι). Δεν θα ισχύει όμως το ίδιο και για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί των ψηφισμένων νομοσχεδίων που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.
Σε αυτή την περίπτωση δεν θα απαιτείται πρόταση από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά από τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να προτείνουν τη διενέργειά του τουλάχιστον 120 βουλευτές. Ο πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου θα είναι ικανοποιητική.
Espressonews.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου