21 Ιουλ 2011

Selective default... λίγων ημερών Μέσο επιτόκιο 5% για τα επόμενα 40 χρόνια για την Ελλάδα

Με χαμηλό επιτόκιο γύρω στο 4% θα δανείζεται το ελληνικό δημόσιο μέσω του νέου χρηματοδοτικού πακέτου που θα καλύψει τις ανάγκες του σε κεφάλαια τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ με την ανταλλαγή ομολόγων θα επιτύχει τον περιορισμό του κόστους σε όσους ομολογιακούς τίτλους αναδιαρθρωθούν σε επίπεδα μεταξύ 3,50% και 3,90%.


Με βάση τις πρώτες πληροφορίες που διαρρέουν για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, εφόσον προχωρήσει αυτή η ρύθμιση του χρέους, το μέσο ετήσιο κόστος δανεισμού για τη χώρα μας τα επόμενα 40 χρόνια θα πέσει στο 5%.


Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η λύση που προωθείται για την επαναγορά ομολόγων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μειώσει το ύψος του ελληνικού χρέους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.


Ως αποτέλεσμα, οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα του δημοσίου στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default), την οποία ωστόσο εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν για λιγότερο από 10 ημέρες.


Για τις τράπεζες αυτό σημαίνει ότι αν η ΕΚΤ δεν μεταβάλλει τους τρέχοντες κανονισμούς λειτουργίας της, δεν θα μπορεί να τις χρηματοδοτεί για το συγκεκριμένο διάστημα.


Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο διοικητής της Ευρωτράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ δείχνει διατεθειμένος να βάλει «νερό στο κρασί του» και να συνεχίσει να δέχεται τους ελληνικούς τίτλους ως ενέχυρο.


Νέα κεφάλαια 5 - 7 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι τράπεζες
Η επιμήκυνση των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες θα επιφέρει ένα κόστος μεταξύ 5 και 7 δισ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία θα κληθούν να αντλήσουν από τις αγορές.


Πρόκειται για ποσό διαχειρίσιμο συνολικά για το σύστημα. Ορισμένες τράπεζες διαθέτουν «μαξιλάρια» ασφαλείας, ωστόσο υπάρχουν και πιστωτικά ιδρύματα που θα δυσκολευτούν να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια.


Εφόσον δεν τα καταφέρουν με έκδοση νέων μετοχών ή πώληση περιουσιακών τους στοιχείων θα αναγκαστούν είτε να συγχωνευτούν ή να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχει συσταθεί για τη στήριξη τραπεζών που αδυνατούν να καλύψουν με άλλο τρόπο τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.


Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι το παιχνίδι της συγκέντρωσης του κλάδου μόλις άρχισε, σημειώνοντας ότι ο εγχώριος χρηματοπιστωτικός χάρτης θα είναι σύντομα πολύ διαφορετικός από το σημερινό.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=412138

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου