11 Νοε 2010

Μάστιγα για τον ελληνικό εφοπλισμό η πειρατεία

Μάστιγα για τον ελληνικό εφοπλισμό αποτελεί η πειρατεία παρά τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί.

Είναι ενδεικτικό ότι από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2010, 28 πλοία ελληνικών συμφερόντων έχουν δεχτεί επίθεση στα ανοικτά της Σομαλίας όπως ανέφερε ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Δημήτρης Τζιράς.

Μιλώντας στην 7η Συνάντηση της Ομάδας Επαφής, για την αντιμετώπιση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού ο κ. Τζιράς τόνισε ότι η πειρατεία σ' αυτή την περιοχή συνεχίζει να συνιστά "σοβαρή απειλή" για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, δημιουργώντας "σοβαρές επιπλοκές" στη ναυτιλία των κρατών.


Αναφερόμενος στην χώρα μας, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυσιπλοΐας για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010, 28 πλοία ελληνικών συμφερόντων έχουν δεχτεί επίθεση, καλώντας παράλληλα όλα τα εμπορικά πλοία που πλέουν στην περιοχή να εφαρμόζουν με αυστηρότητα τις προτεινόμενες οδηγίες από τον Οδηγό Πρακτικών Καλής Διαχείρισης, προσαρμόζοντάς τες σε κάθε περίπτωση στη βάση των εκτιμήσεων που έχουν γίνει για τους κινδύνους, με δεδομένο ότι οι πειρατές δεν κάνουν καμία διάκριση κατά την στόχευσή τους.


Μιλώντας για τους ναυτικούς που έχουν απαχθεί από τους πειρατές, ο κ. Τζιράς είπε ότι η Ελλάδα παροτρύνει τα κράτη, σε συνεργασία με τις ναυτιλιακές εταιρείες και το Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, να αναλάβουν δράση ώστε να διευκολύνουν την απελευθέρωσή τους και την ασφαλή επιστροφή στις οικογένειές τους.


Επισήμανε, επίσης, ότι "η δίωξη των συλληφθέντων πειρατών πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα της γενικής στρατηγικής που ακολουθείται και τα κράτη οφείλουν να συνεργάζονται στενά ώστε να αποφεύγεται η ατιμωρησία των ενόχων, η οποία στέλνει λάθος μηνύματα σε όσους οργανώνουν και διευκολύνουν τις επιθέσεις. Γι' αυτό το λόγο αναμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις και τις ιδέες του Ειδικού Απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για νομικά θέματα".


Ο κ. Τζιράς αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να ανιχνεύονται και να καταγράφονται τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των επιθέσεων και εξέφρασε την άποψη ότι η Ομάδα Επαφής θα έπρεπε να εξετάσει την πιθανότητα να οργανώσει μια ad hoc συνάντηση ειδικών για το θέμα.


Τέλος, σε ότι αφορά στην Ομάδα Επαφής, ο κ. Τζιράς σημείωσε ότι "υπάρχει μεγάλη ανάγκη να βρεθούν τρόποι βελτίωσης του έργου της, όπως για παράδειγμα υιοθέτηση μιας σειράς οδηγιών που θα διευκολύνουν τη

λειτουργία της". 


ΠΗΓΗ: http://www.skai.gr/news/world/article/156316/mastiga-gia-ton-elliniko-efoplismo-i-peirateia-/?utm_source=rss_news_world&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου