12 Νοε 2010

Σκεπτικισμός για τις ΗΠΑ στο G20


ΣΕΟΥΛ Αντιμέτωπος με αρκετούς από τους εταίρους του κατά τη σύνοδο του G20 που πραγματοποιείται στη Νότια Κορέα βρίσκεται από σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Οι εργασίες της ως δεδηλωμένο στόχο έχουν την εξάλειψη των ανισορροπιών στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, και κυριολεκτικά η κατάσταση «μυρίζει μπαρούτι». Κύρια αιτία της δυσαρέσκειας αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) να αγοράσει «δικά της» κρατικά ομόλογα αξίας 600 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αμερικανική οικονομία. Η εν λόγω ενέργεια έχει προκαλέσει την οργή πολλών κυβερνήσεων και κυρίως της Κίνας και της Γερμανίας, οι οποίες θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο τα αμερικανικά προϊόντα θα καταστούν πιο ανταγωνιστικά στον διεθνή στίβο, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τις δικές τους εξαγωγές.
Προκειμένου να προλάβει ακόμη εντονότερες αντιδράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ναυάγιο την πολυδιαφημισμένη σύνοδο, ο κ. Ομπάμα απηύθυνε χθες επιστολή προς τους λοιπούς ηγέτες της ομάδας, στην οποία υποστηρίζει ότι μια ισχυρή αμερικανική οικονομία που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας αποτελεί τη μεγαλύτερη συνεισφορά της κυβέρνησής του στην προσπάθειά του να σημειωθεί παγκόσμια ανάκαμψη. Παράλληλα, δε, υπερασπίζεται τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνησή του και το Κογκρέσο για να βοηθήσουν τη δοκιμαζόμενη αμερικανική οικονομία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να αποκαταστήσουν την ισχυρή ανάπτυξη, να μειώσουν την οικονομική ανισορροπία και να ηρεμήσουν τις αγορές» τονίζει ο κ. Ομπάμα στην επιστολή του και ζητεί από τους εταίρους του να αρπάξουν την ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ισχυρή ανάπτυξη. «Οταν όλες οι χώρες κάνουν αυτό που τους αναλογεί, όλοι θα επωφεληθούμε από τη μεγαλύτερη ανάπτυξη» υπογραμμίζει ο αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή του, ενδεικτική της στάσης που θα τηρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη σύνοδο της Νότιας Κορέας. Μια στάση η οποία ουσιαστικά βαθαίνει τις υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, την ώρα που θα έπρεπε να ληφθούν κρίσιμες κοινές αποφάσεις για το μέλλον της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Πριν από τη Νότια Κορέα ο αμερικανός πρόεδρος επισκεπτόταν την Ινδονησία, όπου απηύθυνε έκκληση για συνεργασία με τον μουσουλμανικό κόσμο, σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο της χώρας. Ζήτησε επίσης από τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να ταχθούν με τη Δύση στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα και της διεθνούς τρομοκρατίας, επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε κάνουν ούτε θα κάνουν ποτέ πόλεμο με το Ισλάμ.

Ο Ομπάμα έτρεχε μικρός στους ορυζώνες

Η επίσκεψη στην Ινδονησία είχε βαθιά συναισθηματικό χαρακτήρα για τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος έζησε σε αυτήν τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας από το 1967 ως το 1971. Στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο αμερικανός πρόεδρος θυμήθηκε τη ζωή του σε ένα μικρό σπίτι με ένα δέντρο μάνγκο στην είσοδο και ανέφερε ότι λάτρεψε τη χώρα αυτή από την εποχή που πετούσε χαρταετούς, έτρεχε στους ορυζώνες, κυνηγούσε λιμπελούλες και αγόραζε φαγητό από πλανόδιους πωλητές. Ο αμερικανός πρόεδρος έχει γεννηθεί στη Χαβάη, αλλά σε ηλικία 6 ετών ακολούθησε τη μητέρα του και τον ινδονήσιο πατριό του στην Ινδονησία, όπου έζησε ως την ηλικία των 11 ετών.
ΠΗΓΗ:  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=366326&ct=2&dt=11/11/2010#ixzz154QPaGI4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου