12 Νοε 2010

Ανησυχίες για επίθεση της Β. Κορέας στη σύνοδο των G20


Στο τέλος της δεύτερης ημέρας της συνάντησης των G20 στη Νότιο Κορέα, οι Βρετανοί διπλωμάτες εκφράζουν φόβους πως η Βόρειος Κορέα μπορεί να θελήσει να κλέψει τη παράσταση, προχωρώντας σε κάποιου είδους στρατιωτική ή επιθετική κίνηση εναντίον των εθνικών αντιπροσωπειών που συμμετέχουν σε αυτήν.

Η σύνοδος διεξάγεται μόλις 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα, και πολλοί ανησυχούν μήπως ο Βορράς προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή, ή παραβίαση των εθνικών υδάτων της Ν. Κορέας, ή ακόμη και στο φανταστικό σενάριο αποστολής μπαλονιών με βιολογικά όπλα εναντίον της Σεούλ.

Όπως αναφέρουν διπλωμάτες στην εφημερίδα Guardian, «υπάρχει έντονη ηγετική ψυχολογία στη Βόρεια Κορέα, η οποία αυτό το διάστημα βρίσκεται σε φάση πολιτικής διαδοχής. Αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις στην ηγεσία της για να αποδείξει ότι όλα βαίνουν καλώς, ή ακόμη και καλύτερα του καλώς. Έχουν μια αμυντική, σχεδόν παρανοϊκή νοοτροπία».

Η Hillary Clinton κάλεσε τους ηγέτες της Κίνας να χρησιμοποιήσουν την επιρροή που διαθέτουν στη Pyongyang, ώστε να τη πείσουν να μην αποπειραθεί να διαταράξει τη σύνοδο, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος Ομπάμα επιτέθηκε χθες με ένταση εναντίον της Βόρειας Κορέας.

ΠΗΓΗ: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου