Βρέθηκε η σύγχρονη κερκόπορτα, που είναι η εθνική μας ανάγκη για ρευστό. Ετσι, οι «άσπονδοι φίλοι» και γείτονές μας θέλουν να εκμεταλλευτούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και υπό το πρόσχημα των επενδύσεων αλλά και του κλίματος εθνικής συνεννόησης που καλλιεργείται, να αγοράσουν ελληνική γη και -γιατί όχι;-, ύστερα από καιρό και με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας ιδιωτών υπό μάλης να......
υποστηρίξουν ότι πρόκειται ενδεχομένως για «γκρίζες εθνικές ζώνες».
Από τα πλέον ευπώλητα βιβλία των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα είναι αυτό του Τούρκου καθηγητή και υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου με τίτλο «Στρατηγικό βάθος», που παρουσιάζει το νεο-οθωμανικό δόγμα: την κατάληψη δηλαδή μέσω της οικονομίας, της διπλωματίας και άλλων μέσων «ζωτικού χώρου» για τους Τούρκους στην Κεντρική Ασία και τα Βαλκάνια.
Να όμως που τώρα, μέσω των δραστηριοτήτων τουρκικών επιχειρήσεων real estate -αλλά και βάσει πληροφοριών μας και άλλων διεθνών οίκων που κρύβουν από πίσω τον «κακό τουρκικό λύκο»- οι γείτονες φιλοδοξούν να πατήσουν στην ανάγκη μας.Να αγοράσουν δηλαδή μπιρ παρά βραχονησίδες, καθώς και μεγάλες εκτάσεις σε περιοχές όπως η Μύκονος, η Ρόδος και άλλα διαμάντια του Αιγαίου.
Ειδικότερα, όπως παρουσιάζουμε σήμερα, για αγορά 18 ελληνικών βραχονησίδων αλλά και εκτάσεων σε Μύκονο, Ρόδο και άλλα μεγάλα ελληνικά νησιά ενδιαφέρονται Τούρκοι μεγαλοεπιχειρηματίες - εκπρόσωποι του τουρκικού κατεστημένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak», αλλά και το αντίστοιχο οικονομικό ένθετο της «Haberturk», «Haberturk Economi». Σκοπός των Τούρκων είναι η «τουριστική αξιοποίηση». Οπως υπογραμμίζει μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου real estate Bariskent κ. Baris Aydin: «Η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντεπεξέλθει στη σοβαρή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, επέλεξε την πώληση ή μακροχρόνια ενοικίαση 18 νησιών ώστε να βρει χρήματα να απoπληρώσει τα χρέη της». Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε μία ημέρα ακριβώς μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας μας για το σχέδιο μεταξύ ΚΕΔ και υπουργείου Οικονομικών για πώληση βραχονησίδων - και πιο συγκεκριμένα στις 13/12.
Ο κ. Aydin είναι που δηλώνει ότι «τα ελληνικά νησιά με ενδιαφέρουν», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, παράλληλα και μεγάλα βρετανικά γραφεία real estate λειτουργούν ήδη υπέρ Τούρκων επιχειρηματιών, οι οποίοι καλοβλέπουν εκτάσεις στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα βραχονησίδες.
Εδώ ακριβώς όμως είναι και ο μεγάλος κίνδυνος, καθώς αρκετοί από τους Τούρκους businessmen καλύπτονται πίσω από offshore εταιρείες, με αποτέλεσμα μέρη της ελληνικής γης να πωληθούν, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τελικά πού θα καταλήξουν.
Θα πρέπει να πούμε πως μέσα στα «φιλέτα» που μελετώνται από την πλευρά των γειτόνων είναι και η βραχονησίδα Ναυσικά, στην οποία συγκεκριμένα είχαμε κάνει αναφορά στο προ δεκαπέντε ημερών δημοσίευμά μας.
Παράλληλες πληροφορίες από τον κλάδο του real estate τονίζουν πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει προς το παρόν «κόκκινη γραμμή» για τις βραχονησίδες, που νομοτελειακά οδηγεί σε πώληση εξαιτίας της κρίσης.
Από την άλλη μεριά, ο κ. Γιώργος Πεταλωτής, αν και έχει επιβεβαιώσει πως η βραχονησίδα Ναυσικά θα μπορούσε να πουληθεί, οι παράγοντες της ΚΕΔ απλώς περιορίζονται να πουν πως «δεν θα πουλήσουμε περιοχές ή βραχονησίδες του ανατολικού Αιγαίου».
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο κ. Baris Aydin υποστηρίζει ότι μια ομάδα Τούρκων επιχειρηματιών ενδιαφέρεται για την αγορά των 18 νησιών «διότι υπάρχει σοβαρή προοπτική τουριστικής ανάπτυξης και προσέλκυσης τουριστών υψηλής εισοδηματικής στάθμης».
Πηγή : http://www.protothema.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου