28 Ιαν 2011

Συμφώνησαν οι μετανάστες να λύσουν την κατάληψη, αλλά... Νέο εμπόδιο στην έξοδο οι ...πίνακες ζωγραφικής!

Μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ξεκίνησε η διαδικασία εξόδου των 230 μεταναστών καθώς και των προσκείμενων οργανώσεων από το κτίριο της Νομικής στην Οδό Σόλωνος, ως απόρροια της τελευταίας πρότασης που υπεβλήθη από τον εισαγγελέα, η οποία προβλέπει τη μετεγκατάστασή τους στο ισόγειο ιδιόκτητου – ανήκει στην Κάπα Research - κiηρίου της οδού Πατησίων, με τη μετάβασή τους να γίνεται συνοδεία της αστυνομίας, αλλά σε απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου. 
Στον ίδιο χώρο, θα εγκατασταθούν και οι Κινήσεις Αλληλεγγύης, ενώ θα επιτρέπεται να τους επισκέπτονται συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ωστόσο, νέα εμπλοκή παρουσιάστηκε στη 1.30 το πρωί, καθώς ο ιδιοκτήτης του κτιρίου επικαλέστηκε την ύπαρξη ...πινάκων ζωγραφικής στο ισόγειο, δηλώνοντας πως αυτοί δεν είναι δυνατό να μετακινηθούν νωρίτερα από το πρωί!

Εν μέσω συνθημάτων και ιαχών, πάντως, προετοιμάστηκε πρώτα η αποχώρηση περίπου 15 μεταναστών με βεβαρημένη υγεία, μέσα σε ειδικά οχήματα, ενώ ξεκίνησε και μεταφορά αγαθών και προμηθειών που πρόσφερε ο Ερυθρός Σταυρός. 
 
Νωρίτερα, μεταναστευτικές και μουσουλμανικές οργανώσεις, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, είχαν απευθύνει έκκληση για έξοδο.

Ένταση το απόγευμα

Αργά το απόγευμα και καθώς από τις πρυτανικές αρχές είχε δοθεί η έγκριση για άρση του ασύλου, επικράτησε ένταση καθώς το ιστορικό κτίριο κυκλώθηκε από μεγάλες δυνάμεις των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΙΑΣ. 
 
Μάλιστα, εκπρόσωπος των μεταναστών, μπροστά στην κάμερα του protothema.gr, προειδοποίησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή: «Αν κάνετε το λάθος και μπείτε μέσα, να φέρετε μαζί σας και φέρετρα.

Δεν θα φύγουμε ζωντανοί από εδώ»! 
 
Εντός του κτιρίου της Νομικής βρέθηκε και ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος τόνισε αποκλειστικά στο protothema.gr: «Πιο εύστοχο θα ήταν αν γινόταν η κατάληψη στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα, για να καταλάβει η Ευρώπη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη της δυστυχίας. Τώρα όμως διακυβεύεται το άσυλο.

Το θέμα δεν είναι αν μπήκαν μερικοί δυστυχισμένοι, χωρίς να απειλούν κανέναν, σε εγκαταλελειμμένο κτίριο. Το θέμα είναι να έχει ο Έλληνας το ψωμί του, κάτι που διαρκώς απειλείται». 
 
Κλειστές παραμένουν αυτή την ώρα οι Σόλωνος και Ακαδημίας από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ και ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο έκλεισε γύρω στις 7:30 το απόγευμα, ύστερα από σχετική εντολή της αστυνομίας.

Επικοινωνία Ραγκούση με πολιτικούς αρχηγούς 
 
Νωρίτερα, και όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, για τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάσταση γύρω από τις προσπάθειες που γίνονταν προκειμένου να εγκαταλείψουν οι μετανάστες το κτίριο της Νομικής Σχολής, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, o οποίος μέχρι αργά τη νύχτα ήταν επικεφαλής σύσκεψης στη Βουλή. 
 


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά την επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Νομική, είπε σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του κόμματος ότι «δεν είναι ώρα κριτικής και ώρα πολιτικής ομόνοιας απέναντι σε ένα πρόβλημα που πρέπει να ελεγχθεί». 
 
Να μην ασκηθεί βία κατά των μεταναστών που βρίσκονται στη Νομική ζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, μετά την απόφαση της πρυτανείας για άρση του ασύλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ η κυβέρνηση έχει τρόπο και πρέπει να ικανοποιήσει «τα άμεσα δίκαια αιτήματά τους». Η Αλέκα Παπαρήγα, τονίζεται στην ανακοίνωση, «προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή κατά των θυμάτων μεταναστών, δεν θα έχει μόνο την ευθύνη για αυτή την αποτρόπαια πράξη αλλά και για τις συνολικές παρενέργειες που θα δημιουργήσει». 
 


Για το ίδιο θέμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος του μετέφερε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Νομική. 
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, διατύπωσε την άποψη ότι ακόμη και τώρα μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς άρση του ασύλου και χωρίς χρήση βίας, αρκεί από την πλευρά της κυβέρνησης να γίνουν δεκτά τα τρία αιτήματα που θέτουν οι απεργοί πείνας, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια σε άλλο κτίριο. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε αυτοσυγκράτηση και σε κάθε περίπτωση να μη χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα η παραμονή των μεταναστών στο χώρο για τη χρήση βίας εναντίον τους, και την κατάργηση του ασύλου.

protothema.




"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου