25 Φεβ 2011

Φοβούνται παγκόσμια έλλειψη πετρελαίου

Αρνητικές συνέπειες στην οικονομία από την κρίση στη Λιβύη Η απώλεια ροής πετρελαίου από μια άλλη πετρελαιοπαραγωγό χώρα, μετά τη Λιβύη, θα οδηγήσει σε παγκόσμια έλλειψη πετρελαίου προειδοποιούν μεγάλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να δράσει σύντομα, καθώς ένας καλπασμός των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου μπορεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.
Σε σημείωμά της προς τους επενδυτές, η Goldman Sachs καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε άλλη μία απώλεια παραγωγής, όπως συνέβη στην περίπτωση της Λιβύης, καθώς η τιμή του μπρεντ εκτινάχθηκε προς τα 120 δολάρια το βαρέλι. Η ιταλική πετρελαϊκή εταιρία Eni, η οποία δραστηριοποιείται έντονα στη Λιβύη, είπε ότι έχει μειωθεί κατά τρία τέταρτα η παραγωγή πετρελαίου από τη βορειοαφρικανική χώρα.


Ο αναλυτής στην Goldman Sachs Τζέφρι Κάρι σημειώνει ότι «αυτό αυξάνει κατά πολύ, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, τους κινδύνους που σχετίζονται με την εξάπλωση των αναταραχών, καθώς περαιτέρω διακοπές της ροής μπορούν πλέον να επιφέρουν σοβαρές ελλείψεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου».


Τόσο η Barclays Capital όσο και η Citi δεν διαβλέπουν υποχώρηση των τιμών, πριν φθάσει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά.


«Εκτός και αν δούμε συγκεκριμένη κίνηση από πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, τη Σαουδική Αραβία παραδείγματος χάρη, δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν προς τα κάτω πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου», τόνισε ο αναλυτής στη Barclays Capital Αμρίτα Σεν.


Με την εκτίμηση του Σεν συμφωνεί και ο Μαρκ Φλέτσερ της Citi. «Έχουμε, μέχρι σήμερα, ακούσει πολλές δηλώσεις από τη Σαουδική Αραβία, αλλά προς το παρόν δεν έχουν κάνει τίποτα και χρειαζόμαστε να δούμε να κάνουν κάτι», είπε ο Φλέτσερ.


Μια τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι θα είναι επιβραδυντική για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, υπογραμμίζει σε σημερινό σημείωμα προς τους πελάτες της η Deutsche Bank. «Το πετρέλαιο πλησιάζει επίπεδα τα οποία θεωρούνται σημαντική απειλή στην παγκόσμια ανάπτυξη. Τα 120 δολάρια το βαρέλι είναι ένα επίπεδο που το πετρέλαιο, ως μερίδιο στο παγκόσμιο ΑΕΠ, αρχίζει να υπερβαίνει το 5,5% του ΑΕΠ και αυτό, ιστορικά, είναι ένα περιβάλλον στο οποίο δέχεται πιέσεις η παγκόσμια ανάπτυξη», αναφέρεται στο σημείωμα της γερμανικής τράπεζας.


Η BNP Paribas αναμένει, τέλος, άνοδο της τιμής του μπρεντ στα 117 δολάρια, κατά μέσον όρο, το δεύτερο φετινό τρίμηνο και άνοδο στα 105 δολάρια της τιμής του αμερικανικού ελαφρού αργού. Αναθεώρησε, παράλληλα, προς τα άνω την εκτίμησή της για τη μέση φετινή τιμή του μπρεντ στα 112 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού ελαφρού αργού στα 102 δολάρια (αναθεώρηση προς τα άνω κατά 24 δολάρια και τα 13 δολάρια, αντιστοίχως, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση). Η γαλλική τράπεζα εκτιμά, επίσης, ότι η όποια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ ή όποια άντληση από τα στρατηγικά αποθέματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας θα πάρει χρόνο, για να φθάσει στην αγορά.


Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Απριλίου του αργού τύπου μπρεντ άγγιξε σήμερα τα 119,79 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 114,27 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 3,02 δολαρίων στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή «κλεισίματος».


Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού ανήλθε προς στιγμήν στα 103,41 δολάρια, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 99,34 δολάρια, κερδίζοντας 1,27 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο».


http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/130785/fovoudai-pagosmia-elleipsi-petrelaiou-/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου