2 Μαρ 2011

Το 1/3 του χρέους των ΗΠΑ στα «χέρια» της Κίνας


Στο εντυπωσιακό ποσό του 1,16 τρισ. δολαρίων αποτιμάται, πλέον, η αξία των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Κίνα, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Yπ. Εμπορίου.
Πρόκειται για αύξηση κατά 268,4 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με τα στοιχεία που είχε ανακοινώσει το αμερικανικό υπουργείο στα μέσα Φεβρουαρίου, με την αναθεώρηση να πραγματοποιείται μετά από επισταμένη έρευνα των αρχών των ΗΠΑ αλλά και «επιθετικές» εξαγορές που πραγματοποίησε η Κίνα μέσω, όμως, dealing room βρετανικών εταιρι! ών, ενώ το ποσό που «έλειπε» είχε λανθασμένα αποδοθεί σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Βρετανία. Αποτέλεσμα της αναθεώρησης ήταν η Κίνα να ανακτά εκ νέου τον τίτλο του κορυφαίου πιστωτή των ΗΠΑ, με το 1/3 των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που «κυκλοφορούν» να βρίσκονται στην κατοχή της.

«Τα στοιχεία, πέραν όλων των άλλων, αποδεικνύει αυτό που υποψιάζονταν οι αγορές, ότι η Κίνα φροντίζει να χρησιμοποιεί βρετανικές εταιρίες στις αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Την ίδια ώρα, φυσικά, αποδεικνύεται ότι η Κίνα εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει το αμερικανικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις διαθέσεις του ασιατικού δράκου», τονίζει στο Reuters ο κ. Αλαν Ράσκιν, επικεφαλής της επενδυτικής μονάδας της Deutsche Bank στη Ν. Υόρκη.


http://taneatouoropou.blogspot.com/


http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/03/13.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου