3 Μαρ 2011

Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του Παπακωνσταντίνου!

Στα πρόθυρα μιας μεγάλης πολιτικής ρήξης βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η Κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «Statesmen», στο πλαίσιο σύσκεψης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαφώνησε με τη στρατηγική αποστασιοποίησης από το μνημόνιο, που πρότειναν αρκετοί συνομιλητές του Πρωθυπουργού, και υπέβαλε την παραίτησή του!
Μια παραίτηση βέβαια που δεν έγινε δεκτή από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος του επανέλαβε ότι τον περιβάλει με εμπιστοσύνη, είναι όμως ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της Κυβέρνησης, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο.

Στη συζήτηση που είχε προηγηθεί, είχε τεθεί επί τάπητος η αναγκαιότητα διακριτικής αποστασιοποίησης της Κυβέρνησης από τον πυρήνα της πολιτικής του μνημονίου, προκειμένου να ανακτήσει το ΠΑΣΟΚ τα ερείσματά του στην παραδοσιακή κομματική βάση του. Στον παραπάνω σχεδιασμό, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα αναλάμβαναν με συνεντεύξεις και δημόσιες τοποθετήσεις τους, να αμβλύνουν τις γωνίες από την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, ενώ το κόμμα, δια του Μιχάλη Καρχιμάκη, θα ξεκινούσε εκστρατεία πόρτα-πόρτα, προκειμένου να σπάσει το τείχος της «οργής», με την οποία προσεγγίζουν σήμερα οι πολίτες το κυβερνών κόμμα.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ωστόσο θεώρησε τις συγκεκριμένες προτάσεις ως μομφή προσωπικά προς τον ίδιο, και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Το γεγονός ότι το θέμα «μαζεύτηκε», δείχνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν επιθυμεί «ακρωτηριασμούς», σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ, αλλά να ακολουθηθεί μια μετριοπαθής στρατηγική προκειμένου να «γυρίσει η σελίδα».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως έχει γράψει το «Statesmen», στην περίπτωση που ο Πρωθυπουργός καταφύγει στην επιλογή του ανασχηματισμού, ως διέξοδο από την κρίση της Κυβέρνησης, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μετακίνηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε κάποιο άλλο πόστο. Με επικρατέστερους διαδόχους του στην πλατεία Συντάγματος, τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και την Άννα Διαμαντοπούλου, μιας και έχουν υποχωρήσει οι σκέψεις περί εξωκοινοβουλευτικής λύσης, όπως θα ήταν για παράδειγμα η περίπτωση του Λουκά Παπαδήμου.
http://www.statesmen.gr/23188/politiki/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%AE-%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BA%CF%89_03-03-2011.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου