4 Μαρ 2011

Ο Μεντβέντεφ συνεχίζει την πολιτική του... τσάρου Αλέξανδρου Β'

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι συνεχίζει την πολιτική του... τσάρου Αλέξανδρου Β' ο οποίος κατήργησε τη δουλοπαροικία πριν από 150 χρόνια, μια απόφαση που θεωρήθηκε η σημαντικότερη μεταρρυθμιστική ενέργεια της τσαρικής εποχής.

"Σήμερα προσπαθούμε να αναπτύξουμε τους ανεπαρκείς δημοκρατικούς θεσμούς μας, να αλλάξουμε την οικονομία και το πολιτικό σύστημα", είπε ο Μεντβέντεφ κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδρια "Μεγάλες μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμός της Ρωσίας", που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη.

"Συνεχίζουμε την πολιτική που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από 150 χρόνια", πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.


Στόχος του συγκεκριμένου συνεδρίου είναι να στοιχειοθετηθεί ο παραλληλισμός των τσαρικών μεταρρυθμίσεων με τη σύγχρονη πολιτική.


Από την εποχή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μεντβέντεφ έχει θέσει σε προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της Ρωσίας και ιδίως της οικονομίας της χώρας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξαγωγή υδρογονανθράκων.


Μιλώντας στο συνέδριο ο Ρώσος πρόεδρος πήρε αποστάσεις από το σοβιετικό παρελθόν της χώρας και εγκωμίασε κυρίως τις ενέργειες του τσάρου Αλέξανδρου Β'. "Από ιστορικής απόψεως, αυτός είχε δίκιο. Ούτε ο Νικόλαος Α', ούτε ο Στάλιν", τόνισε. Στη συνέχεια, κατέθεσε λουλούδια στον τάφο του τσάρου που βρίσκεται στον καθεδρικό των Αγίων Πέτρου και Παύλου, στην καρδιά της πόλης.


Στις 3 Μαρτίου 1861 ο τσάρος Αλέξανδρος Β' εξέδωσε ένα διάταγμα με το οποίο καταργήθηκε η δουλοπαροικία. Η απόφαση αυτή έβαλε ταφόπλακα στο φεουδαρχικό σύστημα της Ρωσίας και είχε σημαντικές ιστορικές συνέπειες.


Ακολούθησαν και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως η σύσταση αιρετών τοπικών συμβουλίων που επέτρεψε την ανάδειξη της εργατικής τάξης των πόλεων, η οποία έπαιξε ρόλο - κλειδί στην επανάσταση του 1917.


Ο Αλέξανδρος Β' σκοτώθηκε το 1881 από βόμβα της αριστερής οργάνωσης "Ναρόντναγια Βόλια". Μολονότι στη μετασοβιετική Ρωσία παρουσιάζεται ως τσάρος - "ελευθερωτής", στην εποχή του ήταν μισητός τόσο από τους μεγαλογαιοκτήμονες, εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων του, όσο και από τους φιλελεύθερους, που τον κατηγορούσαν για ανεπαρκείς αλλαγές.


Νωρίτερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας υποστήριξε ότι 150 χρόνια μετά την κατάργηση της δουλείας, οι Ρώσοι δεν έχουν ακόμη ξεφορτωθεί πλήρως τη νοοτροπία των δουλοπάροικων.


"Το συναίσθημα αυτό είναι πάντα εδώ. Όταν συζητούμε σημαντικά κοινωνικά θέματα φοβόμαστε να λάβουμε αποφάσεις επειδή η νοοτροπία των δούλων είναι ριζωμένη στα κεφάλια μας", είπε ο Γιούρι Τσουβάλοφ.



http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&cid=8&aid=1143554

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου