12 Απρ 2011

Ρομπέι: «δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης»


«Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι εκτός συζήτησης, δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη και ως πρόταση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να επιλύσει» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κρατά μια θαρραλέα στάση και τον συγχαίρω γι΄αυτό» προσέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συνέχισε «μερικοί πρωθυπουργοί δείχνουν θάρρος μολονότι γνωρίζουν ότι μπορεί να χάσουν τις εκλογές, σκοπός τους όμως είναι να διασώσουν το μέλλον των πολιτών τους. Στη Λετονία, ωστόσο, έπειτα από μια σκληρή δημοσιονομική περίοδο ο πρωθυπουργός επανεξελέγη, όπως επίσης είχε συμβεί και στο Βέλγιο. Αν επομένως, η πολιτική που ακολουθείται φέρει αποτελέσματα και αν τα μέτρα που λαμβάνονται είναι δίκαια, οι κυβερνήσεις κερδίζουν τον σεβασμό των πολιτών τους».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έχει σπουδάσει αρχαιοελληνική και λατινική φιλοσοφία, καθώς και εφαρμοσμένα οικονομικά αναγνώρισε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι για την Ελλάδα «η ώρα της αλήθειας και της συλλογικής προσπάθειας». Ωστόσο σημείωσε ότι το σχέδιο υπέρβασης της κρίσης «είναι εφικτό, θα φτάσετε σαν τον Οδυσσέα στην Ιθάκη” κι εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η χώρα μας “θα πετύχει τον στόχο της. Δεν είστε μόνοι, η Ελλάδα κι η Ευρώπη μετέχουν από κοινού στην προσπάθεια».


Αναφερόμενος στην κρίση, ο κ. Βαν Ρομπάι παρατήρησε πως «όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στις αλλαγές» και υπογράμμισε πως η ΕΕ μετακινείται σε μια κατεύθυνση «στενότερης πολιτικής συνεργασίας, αποφεύγω να μιλήσω για ενοποίηση».


Ο κ. Βαν Ρομπάι παρατήρησε ακόμη ότι «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι θέμα αξιοπρέπειας» και εξήγησε ότι «η κατανομή των βαρών πρέπει να είναι δίκαιη» ενώ αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε την ομοιότητα που παρουσιάζουν οι δύο ευρωπαϊκές στρατηγικές: τα κοινά σύνορα και το κοινό νόμισμα, «αν κάποιος αποτύχει, τότε όλοι κινδυνεύουμε».








http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=59904&catID=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου