15 Απρ 2011

Χιονοστιβάδα η κρίση για τα ΑΕΙ

Σε χιονοστιβάδα εξελίσσεται η οικονομική κρίση που μαστίζει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Χθες, ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού όλης της χώρας, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ αποφάσισε να εισηγηθεί στο Πρυτανικό Συμβούλιο, τη Σύγκλητο και τα άλλα πανεπιστημιακά όργανα του ΑΠΘ την αναστολή της δραστηριότητας του ιδρύματος.
Την αναστολή λειτουργίας της στο μεταξύ αποφάσισε χθες η Νομική σχολή Αθηνών από τις 4 Μαΐου μετά τη μείωση 40% του διδακτικού της προσωπικού. Λόγω οικονομικών προβλημάτων και μείωσης προσωπικού έχουν πάρει την απόφαση να αναστείλουν τη λειτουργία τους το ΤΕΙ Πειραιά και η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι πανεπιστημιακοί εξήγησαν μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως και τα περισσότερα ανώτατα ιδρύματα της χώρας.
Κύρια αφετηρία όλων των θεμάτων είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός των ιδρυμάτων. Τα πανεπιστήμια έχουν ήδη υποστεί περικοπή στους τακτικούς τους προϋπολογισμούς κατά 30% το 2010, ενώ για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά ετοιμάζεται νέα περικοπή στον προϋπολογισμό. Όσο για τη χρηματοδότηση της έρευνας, ουσιαστικά έχει ανασταλεί.
Η συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού οδηγεί την εκπαιδευτική διαδικασία σε υποβάθμιση, αφού οι πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες ΠΔ407 μειώθηκαν στο τέλος του 2010 κατά 16% , ενώ πρόσφατα έγινε και νέα περικοπή. Το ειδικό μισθολόγιο των πανεπιστημιακών λειτουργών παραμένει καθηλωμένο από το 2004, ενώ έχουν ενσωματωθεί σε αυτό όλες οι πρόσφατες μισθολογικές περικοπές. Οι διορισμοί των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ καθυστερούν προκλητικά, ενώ οι εξελίξεις των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ έχουν παγώσει. 


http://www.makthes.gr/news/reportage/72124/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου