15 Απρ 2011

Βάζουν κάμερες στα σχολεία


Περιστατικά βίας, καθώς και κλοπές και ζημιές σε υλικοτεχνική υποδομή, στα σχολεία έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα την εκπαιδευτική κοινότητα και το υπουργείο Παιδείας.
Μόνο που, αντί για την εντατικοποίηση της ενημέρωσης, την πρόληψη των περιστατικών και την τοποθέτηση σχολικών συμβούλων και ψυχολόγων μέσα στις σχολικές μονάδες, τοποθετούνται κάμερες κλειστού κυκλώματος, για να παρακολουθούνται μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί!
Με απόφασή της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επισημαίνει ότι «το σύστημα βιντεοεπιτήρησης επιτρέπεται να λειτουργεί μόνο κατά τις ώρες που το σχολείο δεν λειτουργεί».
Η απόφαση αυτή, που εκδόθηκε μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Προτείνεται η λειτουργία του συστήματος δοκιμαστικά, αφού προηγουμένως γνωστοποιηθεί στην Αρχή, σύμφωνα με το άρθρο 10 της παρούσας οδηγίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό και τις επιπτώσεις του στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και την ιδιωτική ζωή των μαθητών. Στη συνέχεια η λειτουργία του συστήματος πρέπει να αξιολογείται από τον υπεύθυνο επεξεργασίας ανά τακτικά χρονικά διαστήματα που δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ένα έτος και να σταθμίζεται κάθε φορά εκ νέου η αναγκαιότητα λειτουργίας του".

«Μόνο το βράδυ»

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης εξήγησε: "Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι κάμερες θα λειτουργούν όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δραστηριότητες μιας σχολικής μονάδας. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα δεν θα πρέπει να λειτουργεί, για παράδειγμα, όταν συνεδριάζει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ή κάποια ομάδα μαθητών".

Περιστατικά βίας

Το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά βίας, αλλά και κλοπών, στα σχολεία έχουν αυξηθεί, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας. "Κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές τις οποίες φέρνουν οι μαθητές μαζί τους, παραβαίνοντας τον κανονισμό του σχολείου, εξαφανίζονται ακόμη και μέσα από τις τάξεις", εξηγεί καθηγήτρια σε λύκειο της Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, τα περιστατικά των κλοπών, που είναι καθημερινά, δεν είναι και τα μόνα που ανησυχούν πλέον εκπαιδευτικούς και γονείς.

Συνταρακτικά τα στοιχεία

Στις αρχές του 2011 εισήγηση του Συνηγόρου του Παιδιού έκανε λόγο για περισσότερα από 100 κρούσματα επιθετικότητας στα σχολεία μέσα το 2010, ενώ 20-30 περιπτώσεις ιδιαίτερα σοβαρές από σχολεία όλης της Ελλάδας έφτασαν μέχρι την Αρχή.
Αυτό που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι ότι τα περιστατικά βίας καταγράφονται πλέον και σε δημοτικά σχολεία, και μάλιστα σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ούτε μετανάστες ούτε φοιτούν παιδιά χαμηλών οικονομικών εισοδημάτων.

Πίπτει ράβδος…

"Μια ομάδα παιδιών συνήθως μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού εκφοβίζει συστηματικά όποιο παιδί αμφισβητήσει την εξουσία της. Οι... παραβάτες αμέσως μετά το σχολείο τιμωρούνται με ξυλοδαρμό. Συχνά τα μέλη της ομάδας ζητούν και παίρνουν το χαρτζιλίκι των μικρότερων μαθητών, αρπάζουν τα πράγματά τους και παρενοχλούν ακόμη και κορίτσια. Αυτή είναι μια συχνή περίπτωση με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι εμείς οι εκπαιδευτικοί. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, πιο περίπλοκα. Για παράδειγμα, αντιμετωπίσαμε μια παρέα κοριτσιών δημοτικού που μέσω κινητών τηλεφώνων για περισσότερο από έναν χρόνο παρενοχλούσε και έκανε φάρσες σε συμμαθητές της αλλά και στις οικογένειές τους", λέει διευθυντής δημοτικού σχολείου της Θεσσαλονίκης.
Στην εποχή της τεχνολογίας, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, και πάντως δεν αντιμετωπίζεται με κάμερες κλειστού κυκλώματος: Ο διαδικτυακός εκφοβισμός με τη λήψη απειλητικών μηνυμάτων και το ανέβασμα προσωπικών φωτογραφιών στο διαδίκτυο μπορεί να αποβούν ακόμη και μοιραία για το πρόσωπο που στοχοποιείται.

Η ζούγκλα του μαυροπίνακα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες, 1 στα 7 παιδιά ηλικίας 8 έως 15 χρονών έχει πέσει θύμα σχολικής βίας, ενώ στην Ευρώπη 23.420 παιδιά ηλικία 9-16 χρονών πέφτουν θύματα "διαδικτυακού εκφοβισμού". 


http://www.makthes.gr/news/reportage/72141/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου