16 Απρ 2011

Σίγουρη αύξηση φόρων - αμφίβολη πάταξη φοροδιαφυγής

Κατάργηση φοροαπαλλαγών, αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων, περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, μείωση μισθών, 40 ώρες εργασίας και part time στο Δημόσιο, καθώς και αυξήσεις τιμολογίων σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και δημοτικά τέλη πρωτοστατούν στα μέτρα 23 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και των συμπληρωματικών μέτρων 3 δισ. ευρώ του 2011.
Η κυβέρνηση ζητάει ουσιαστικά από τους Ελληνες ύστερα από τα μέτρα 23 δισ. ευρώ της διετίας 2010-2011 να αποδεχθούν άλλο ένα σκληρό πακέτο 26 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιδιωχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 1% ή στα 3 δισ. ευρώ το 2015 - συνολικά θα επέλθει μείωση 14,5 δισ. ευρώ.

Μόνο που το πλαίσιο αυτό φαίνεται να είναι στον αέρα, καθώς σχεδόν το 1/4 των μέτρων του, ήτοι 7 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής - κάτι που αμφισβητείται ακόμα και από την τρόικα.

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο δόθηκε μια πρώτη γεύση των μέτρων, καθώς η κυβέρνηση αφήνει την εξειδίκευσή τους για μετά το Πάσχα. Η δημοσιονομική παρέμβαση φτάνει στο 11,4% του ΑΕΠ.

Οι ομάδες μέτρων που κυριαρχούν και ταυτόχρονα εντείνουν την ανησυχία, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της, είναι:

1 Ενιαίο Μισθολόγιο Το πόσο ακριβώς θα μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσω της ενσωμάτωσης των επιδομάτων και κάθε είδους πρόσθετων αμοιβών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, γίνεται λόγος για περικοπή της τάξης του 20-30%, αναλόγως του τομέα εργασίας, ενώ κόβονται οι υπερωρίες.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο περνούν πλέον σε ιδιωτικό καθεστώς εργασίας, με μερική απασχόληση και 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας. Διατηρείται μεν ο κανόνας των προσλήψεων 1:5 και μειώνεται 10% κατ' έτος ο αριθμός των συμβασιούχων, αλλά δίνουν και κίνητρο εξόδου τους από το Δημόσιο για κάποια χρόνια. Δεν αποκλείεται δε να προσλάβουν και ιδιώτες σε θέσεις ευθύνης.

2 Καταργήσεις-συγχωνεύσεις. Το μέτρο αυτό ανοίγει το δρόμο για μετακίνηση χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων μεταξύ υπηρεσιών και υπουργείων, καθώς θα καταργηθούν εφορίες, τελωνεία, αστυνομικά τμήματα, σχολεία, ΑΕΙ, ΤΕΙ κ.λπ.

3 ΔΕΚΟ. Πίσω από τα πλάνα αναδιάρθρωσης και αύξησης της παραγωγικότητας κρύβονται δραστικές μειώσεις μισθών, υπερωριών και πρόσθετων αμοιβών, ευελιξία στην εργασία και στις αμοιβές, με ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας.

4 Υγεία. Η μείωση του κόστους ανά περιστατικό, η επανατιμολόγηση των ιατρικών πράξεων, η επέκταση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων οδηγούν σε υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων.

5 Ασφαλιστικά Ταμεία. Η εκκρεμής εκπόνηση αναλογιστικών μελετών για τα Επικουρικά Ταμεία κρύβει τη μείωση των επικουρικών συντάξεων για όσα Ταμεία δεν κριθούν βιώσιμα.

Επιδόματα με περιουσιακά κριτήρια

6 Επιδόματα. Η καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων (ανάλογα του ΕΚΑΣ, όπου εφαρμόστηκαν και περιουσιακά κριτήρια) οδηγεί σε κατάργηση επιδομάτων για έχοντες υψηλά εισοδήματα και περικοπή για τους υπόλοιπους, καθώς πάνε σε κλιμακωτή χορήγησή τους.

7 Φοροαπαλλαγές. Η προσδοκία 2 δισ. ευρώ σημαίνει πως πρέπει να κοπεί το 40% των φοροαπαλλαγών (ιατρικά, ενοίκια, ασφάλιστρα κ.λπ.), που σήμερα στοιχίζουν πάνω από 7 δισ. ευρώ. Και εδώ θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια, με πιθανή κατάργηση για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 60.000-70.000 ευρώ ετησίως.

8 Αμεσοι και έμμεσοι φόροι. Πίσω από τη φράση της επαναξιολόγησης κρύβεται εν μέρει η κατάργηση των απαλλαγών, μεταξύ των οποίων είναι και η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. * 


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=267793

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου