Πώς ο Μουαμάρ Καντάφι εκπαιδεύτηκε από την Ελλάδα και πώς εμπλέχτηκε η Ελλάδα στα σημαντικά σημεία της πορείας του Μουαμάρ Καντάφι.
Ένας μεγάλος αστικός μύθος περιβάλει τα νεανικά χρόνια του Μουαμάρ Καντάφι. Για πολλά χρόνια εθεωρείτο σίγουρο πως όταν σε ηλικία 19 ετών, το 1961 εκδιώχθηκε από τη Λιβύη ως αντικαθεστωτικός ακτιβιστής, ήρθε στην Ελλάδα και μάλιστα φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων από όπου αποφοίτησε το 1965.
Από τότε τα ίχνη του Μουαμάρ Καντάφι χάνονται για λίγα χρόνια έως την 1η Σεπτεμβρίου του 1969 όταν και ηγήθηκε της κίνησης για την ανατροπή του βασιλιά Ιντρίς.
Το δε εντυπωσιακό είναι ότι και σε αυτή την ιστορική στιγμή εμπλέκεται εμμέσως η Ελλάδα καθώς ο Ιντρίς, όταν ανατράπηκε βρισκόταν στα Καμένα Βούρλα, όπου και έκανε ιαματικά λουτρά.
Πάντως το Γενικό Επιτελείο Στρατού διαψεύδει κατηγορηματικά πως ο Μουαμάρ Καντάφι υπήρξε ποτέ μαθητής της Στρατιωτικής Σχολή Ευελπίδων, μετά από ενδελεχή έρευνα στα αρχεία της σχολής.
Σύμφωνα με μαρτυρίες όμως, ο σημερινός καταζητούμενος δικτάτορας όχι μόνο ήταν μαθητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στο Χατζηκυριάκειο του Πειραιά, αλλά και τερματοφύλακας στην ομάδα πόλο της σχολής.
Οπως θυμάται ο 67χρονος σήμερα πρώην διεθνής παίκτης της εθνικής Ελλάδος στο πόλο, Γιώργος Κότταλης, στα μέσα της δεκαετίας του 1960, υπηρετώντας τη θητεία του είχε ενταχθεί στην ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Μουαμάρ Καντάφι, λέει ο κ. Κότταλης, «ερχόταν τρεις φορές την εβδομάδα στο κολυμβητήριο, έξω από την πύλη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, στο Παλατάκι στον Πειραιά, που είχε τότε τη μοναδική κλειστή πισίνα στη χώρα. Είχε φτιαχτεί με χρήματα του ΝΑΤΟ για να εκπαιδεύονται οι βατραχάνθρωποι, όμως εμείς σιγά-σιγά, πρώτα με τον Ολυμπιακό και μετά με τον Εθνικό, το εκμεταλλευτήκαμε και κάναμε προπόνηση ομάδων πόλο».
Οι αναμνήσεις του κ. Κοττάλη συνεχίζονται: «Ο Μουαμάρ Καντάφι ήταν ψηλός, πολύ καλός αθλητής και κολυμβητής, όμως καθώς υστερούσε λίγο στο πόλο, ο Γαρύφαλλος τον έβαζε συνήθως τερματοφύλακα, ακριβώς λόγω ύψους. Όποτε μάλιστα έτρωγε γκολ, τραβούσε τα κατσαρά μαλλιά του».
«Ξεχώριζε ο Μουαμάρ Καντάφι γιατί ενώ οι άλλοι Αφρικανοί και Λίβυοι ήταν μαύροι, εκείνος ήταν λευκός, αλλά και γιατί -αυτό μάλιστα μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση- μιλούσε άπταιστα ελληνικά. Σε κάποιες συζητήσεις που κάναμε μας έλεγε ότι πριν έρθει στη χώρα μας είχε κάνει έξι χρόνια φροντιστήριο. Επειδή ήταν αριστούχος, φαίνεται ότι είχαν προγραμματίσει ότι κάποια στιγμή θα έρθει στην Ελλάδα».
Στη Σχολή απ’ ό,τι μαθαίναμε από τους καθηγητές και του πλοιάρχους ο Μουαμάρ Καντάφι ήταν αριστούχος και, όπως βλέπαμε και εμείς, ήταν τακτικός και συνεπής. Ήταν τότε το 1964, απ’ ό,τι θυμάμαι, τριτοετής. Πρέπει να ήταν και επιμελητής της τάξης του, αφού είχε το ανάλογο σιρίτι-γαλόνι και οι νεότεροι και συμμαθητές του τού έδειχναν σεβασμό. Ήταν τρομερά φιλέλληνας, γνώριζε καλά το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και μιλούσε για την αρχαία Ελλάδα, για Θουκυδίδη και Αριστοτέλη. Ήθελε να γίνει και βατραχάνθρωπος αλλά λόγω καταγωγής ο Αμερικανός αντιπλοίαρχος, τον έκοψε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Η επόμενη καταγεγραμμένη σχέση του Μουαμάρ Καντάφι με την Ελλάδα χρονολογείται το 1977. Στην έρημο της ενδοχώρας πραγματοποιείται μια θερμή συνάντηση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου πρόεδρος τότε του ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκε με το σύντροφο Μουαμάρ Καντάφι μετά από μεσολάβηση του Γιάσερ Αραφάτ.
Η συνάντηση του 1977 έφερε ουσιαστικά τη δεύτερη επίσκεψη Παπανδρέου, ως πρωθυπουργού πλέον στη Λιβύη το καλοκαίρι του 1984 και τη συνάντηση της Ελούντας το φθινόπωρο του ίδιου έτους, μεταξύ Μιττερράν και Καντάφι, για την κρίση στο Τσάντ. Στη μονοήμερη επίσκεψη Παπανδρέου, ο Ανδρέας τον χαρακτήρισε «ελευθερωτή και µεγάλη φυσιογνωµία της εποχής». Ο δε Μουαμάρ Καντάφι τον χαιρέτισε ως «µεγάλο λαϊκό ηγέτη».
Στην κυβέρνηση μιλούν για ένα δισεκατοµµύριο δολάρια σε επενδύσεις στην Ελλάδα που πρόβλεπε η διακρατική συµφωνία που όμως ήταν ένα απλό χαρτί, το οποίο ο Μουαμάρ Καντάφι υπέγραψε µόλις την τελευταία στιγµή στο αεροδρόµιο.
Στην πρώτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ διαλύει τις ψευδαισθήσεις. Εκφράζει την απογοήτευσή του από την προσωπική επαφή του µε αυτόν τον «βασιλιά φιλόσοφο», Μουαμάρ Καντάφι. Του αναγνωρίζει τις αλλαγές που έφερε στην κοινωνία της Λιβύης, αλλά προβλέπει ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί η οικονοµική συµφωνία. Ο λόγος; Ο συνταγµατάρχης θέτει δύο όρους: να εµφανιστεί στη Βουλή των Ελλήνων και να βγάλει λόγο σε µεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην Αθήνα. «Τελειώσαµε µε τον Καντάφι», κατέληξε.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε -επί κυβερνήσεως του Κώστα Καραμανλή- την Τρίπολη και στη συνέχεια ο ως πρωθυπουργός πλέον Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το Μουαμάρ Καντάφι το καλοκαίρι του 2010 κρατώντας και ένα αυτόγραφο σε µια αναµνηστική φωτογραφία από τη συνάντηση της Ελούντας.
Η προσέγγιση θα επαναβεβαιωθεί το φθινόπωρο µε µια νέα συνάντηση στο περιθώριο της σύσκεψης του Αραβικού Συνδέσµου στη Λιβύη. Πολλοί έκαναν λόγο για συμφωνία αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων με υπόγειους αγωγούς φυσικού αερίου, σταθμούς στην Κρήτη και άλλα πολλά.
Διαβάστε τι είπαν Παπανδρέου-Καντάφι σε απόρρητη συνομιλία και γιατί ήρθε απεσταλμένος του Καντάφι στην Ελλάδα.
Πηγή: http://www.fimes.gr/2011/08/kantafi-ellada/#ixzz1VrjJY7hr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου