23 Αυγ 2011

Αντιμέτωπη με τη γερμανική δικαιοσύνη η Μέρκελ


Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας θα εκδώσει στις αρχές του μήνα την ετυμηγορία του για το αν η κυβέρνηση παρέβη το νόμο συνεισφέροντας πέρυσι για την οικονομική στήριξη χωρών της ζώνης του ευρώ -μια απόφαση που μπορεί να επηρεάσει τα περιθώρια που έχει το Βερολίνο για να διαχειριστεί την κρίση του χρέους.Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του στις 7 Σεπτεμβρίου στις 11:00 (ώρα Ελλάδας), αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα,.


Το δικαστήριο εξετάζει τρεις προσφυγές που έχουν κατατεθεί από έξι ευρωσκεπτικιστές ενάγοντες -πέντε ακαδημαϊκούς και ένα βουλευτή της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, το βαυαρικό αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ- κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Πέντε εξ' αυτών είχαν ζητήσει ανεπιτυχώς κατά τη δεκαετία του 1990 από το Συνταγματικό Δικαστήριο να σταματήσει την εισαγωγή του ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως είναι πεπεισμένη πως δεν έχει παραβιάσει κανένα νόμο, κάτι που ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε το Σάββατο.


Οι περισσότεροι ειδικοί και κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι περιμένουν πως το δικαστήριο θα δώσει στο κοινοβούλιο μεγαλύτερο λόγο για την έγκριση μελλοντικών διασώσεων και του μόνιμου ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το οποίο θα δημιουργηθεί το 2013, δένοντας εν δυνάμει τα χέρια της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό καθιστά την ετυμηγορία του σημαντική για ολόκληρη την ευρωζώνη.


Στη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας στις 5 Ιουλίου, οι ενάγοντες υποστήριξαν πως η κάτω βουλή υποβλήθηκε σε πολιτικό εκβιασμό για να εγκρίνει γρήγορα πέρυσι τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/74555/antimetwph-me-th-germanikh-dikaiosynh-h-merkel#When:12:52:43Z

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου