8 Σεπ 2011

Βαν Ρομπέι: Ζητά ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, σε ομιλία του την Τετάρτη στο London School of Economics (LSE) άσκησε πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο νέου δανεισμού της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας το συγχρόνως «προτεραιότητα» προκειμένου η ευρωζώνη να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

Εφεξής, η προτεραιότητα είναι οι κυβερνήσεις όλων των κρατών να εφαρμόσουν ό,τι έχουμε συναποφασίσει. Τούτο ισχύει για την Ελλάδα αλλά και για άλλους, σε μεμονωμένη αλλά και σε συλλογική βάση. Είναι ζωτικό να εφαρμόσουμε ό,τι αποφασίσαμε, παρά να το καταστρέψουμε».

Στις Βρυξέλλες την 21η Ιουλίου τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρόκριναν το δεύτερο κατά σειρά πακέτο δανεισμού της Ελλάδας με 158,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο, η υλοποίηση του σχεδίου αυτού παρουσιάζεται περιπλεγμένη.

«Εμείς ως προεδρία της ΕΕ κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διαφυλάξουμε το ευρωπαϊκό όραμα, έστω κι αν οι αποφάσεις που λαμβάνουμε δεν είναι πάντοτε δημοφιλείς», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος Βαν Ρομπέι. Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να καλυφθούν πρόσθετες ανάγκες» ώστε να βελτιωθούν τα εργαλεία που διατίθενται, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, που επέφερε «βαθιές αλλαγές» αλλά και «νομιμοποιημένες πολιτικές διαβουλεύσεις».

«Είναι, λοιπόν, μια καλή ιδέα να συναντώμεθα στο υψηλότερο επίπεδο τακτικότερα, δηλαδή να μη συνερχόμεθα μόνον κατά τις περιόδους της μεγάλης έντασης», προέτρεψε ο πρόεδρος Βαν Ρομπέι.
Εξάλλου, ο κ. Ρομπέι διαπίστωσε στην ίδια ομιλία ότι προκύπτει «μια συναίνεση» πάνω στην ιδέα ότι «στο θεσμικό πεδίο η ευρωζώνη θα πρέπει να ενισχυθεί», αναγγέλλοντας συγχρόνως ότι στη διάρκεια του Οκτωβρίου ο ίδιος θα ανακοινώσει σχετικές προτάσεις.

Τέλος, αναφορικά με το ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΕ διαπίστωσε ότι «το ευρώ, σε πείσμα των σημαντικών αντιδράσεων που εκδηλώνονται στις αγορές, διακρίνεται για τη θεμελιώδη στερεότητά του. Έστω κι αν οι αντιδράσεις αυτές είναι ενίοτε υπερβολικές, το βέβαιο είναι ότι οι αγορές δεν πρόκειται στο μέλλον να καθεύδουν. Η ανάπτυξη και η απασχόληση είναι οι προτεραιότητες» για την προεδρία της ΕΕ, επισήμανε στη σημερινή ομιλία του στο Λονδίνο ο Βαν Ρομπέι.


http://www.skai.gr/news/finance/article/179354/van-robei-zita-taheia-efarmogi-ton-apofaseon-tis-21is-iouliou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου