7 Σεπ 2011

Έκθεση-σοκ της UBS για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ



Σε ανάλυση-σοκ για το μέλλον της Ελλάδας και του ευρώ προχώρησε η UBS, προτείνοντας τη σταδιακή μετάβαση σε ένα καθεστώς οικονομικής διακυβέρνησης και δημοσιονομικής ενοποίησης στην ευρωζώνη, καθώς, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της, ένα διαφορετικό σενάριο θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον του νομίσματος. «Το ευρώ δεν δουλεύει με τη σημερινή του δομή και τα σημερινά του κράτη-μέλη. Eίτε η δομή θα πρέπει να αλλάξει ή τα κράτη μέλη πρέπει να αλλάξουν», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Ειδικά για την Ελλάδα, προβλέπεται πως σε περίπτωση που μια αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης - όπως η χώρα μας - αποφασίσει να προχωρήσει σε στάση πληρωμών και φύγει από το ενιαίο νόμισμα, θα έχει ως αποτέλεσμα την χρεοκοπία επιχειρήσεων, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ενώ το κατα κεφαλήν κόστος για τους πολίτες θα ανέρχεται σε 9.500 ευρώ με 11.500 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και 3.000 - 4.000 ευρώ για τα επόμενα έτη. Παράλληλα, το νέο νόμισμα (σ.σ η δραχμή) θα υποτιμηθεί κατά περίπου 60%, ενώ το ΑΕΠ της χώρας θα μειωνόταν κατά 50%.

Ένα άλλο σενάριο της έκθεσης αναφέρει ότι σε περίπτωση που μια ισχυρή χώρα του ευρώ, όπως η Γερμανία, επιλέξει να αποχωρήσει από το νόμισμα, τότε θα επέλθουν και εκεί χρεοκοπίες επιχειρήσεων και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ενώ το κόστος ανά πολίτη θα ήταν περίπου 6.000 - 8.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 3.500 - 4.500 ευρώ για τα επόμενα έτη, κάτι που σημαίνει μείωση του ΑΕΠ κατά 20% - 25%.
Πηγή:Voria

http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/246302/Default.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου