25 Σεπ 2011

Νέα αμερικανική παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας και οι Γερμανοί αλλάζουν στάση

- Νέα παρέμβαση-εντολή του υπουργού Οικονομικών των Η.Π.Α
- Ξαφνικά Μέρκελ και Σόιμπλε ''καίγονται'' για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ακόμα και ΧΩΡΙΣ αναδιάρθρωση
- Και οι Ιταλοί πετούν φαρμακερά βέλη στη Γερμανία
- Σενάρια χρεοκοπίας από το ΔΝΤ


Και εκεί που το κλίμα είχε βαρύνει απελπιστικά για την τύχη της Ελλάδας, και διαφαινόταν σίγουρη η αναδιάρθρωση-κούρεμα του χρέους με αναθεώρηση του πακέτου βοήθειας και σενάρια για σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων, όλα δείχνουν να αλλάζουν.

Γιατί η Αμερική δείχνει αποφασισμένη να μας στηρίξει γιατί θεωρούν πως διαφορετικά θα αποτελέσουμε την ταφόπλακα της δικής τους προσπάθειας για ανάκαμψη.

Για άλλη μία φορά, όμως τώρα πιο εμφατικά, παρενέβη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.
Κάνει επείγουσα έκκληση, που στη διπλωματική γλώσσα μεταφράζεται ως απαίτηση, προς τις ευρωπαικές κυβερνήσεις, βλέπε Γερμανία, να συνεργαστούν ώστε να εξαλείψουν την απειλή μια καταστροφικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Έγινε μάλιστα όσο χρειαζόταν συγκεκριμένος.Ζήτησε δηλαδή από τις αρχές της ΕΕ να συνεργαστούν ΑΜΕΣΑ με την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα για να διασφαλίσουν τόσο ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν ομαλά όσο και πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούν να έχουν αρκετά κεφάλαια και ρευστότητα.

Μόνο που δεν φωτογράφισε την Ελλάδα ο Γκάιτνερ που συνέχισε προειδοποιώντας αυστηρά ότι αν δεν αντιμετωπιστούν οι απειλές που προκαλεί η κρίση χρέους θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις άλλες προσπάθειες που γίνονται στην Ευρωζώνη αλλά και παγκοσμίως.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να εξηγηθεί και η αιφνίδια αλλαγή στάσης της Γερμανίας




Γιατί είναι πολύ νωπές, οι βραδυνές απόψεις Σόιμπλε για αλλάγή των όρων στο νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, που πυροδότησαν σενάρια για άγριο κούρεμα του χρέους νέα ανταλλαγή ομολόγων.

Σαν να μην έγιναν ποτέ αυτές οι δηλώσεις ο Σόιμπλε γίνεται πια υπέρμαχος με κάθε κόστος της παραμονής μας στην Ευρωζώνη.

Δεν πρόλαβαν να κάνουν το γύρο του κόσμου όσα ξανά-είπε ο Σόιμπλε και εμφανίστηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος να μας υποστηρίζει.
''Μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε στο φαινόμενο ντόμινο'', δήλωσε η Μέρκελ που σπεύδει να σβήσει τη φωτιά επικείμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους λέγοντας ''Μια αναδιάρθρωση θα αύξανε υπερβολικά την πίεση στις άλλες χώρες".

Ιταλός υπουργός Οικονομικών: ''Φταίει η Γερμανία''

Ο υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Τζούλιο Τρεμόντι, τόνισε σε δηλώσεις του ότι "η λύση της οικονομικής κρίσης εξαρτάται μόνο από μια λιγότερο αβέβαιη στάση της Γερμανίας".

Ο Τρεμόντι είπε στην δημόσια τηλεόραση RAI ότι "η κατάσταση είναι πολύπλοκη σε όλο τον κόσμο, είναι πολύπλοκη στην Ευρώπη και η Ευρώπη είναι η αιτία των ανησυχιών διεθνώς".

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εαν...




Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει μόνο εαν κάνει αυτό που της ζητείται και έτσι θα αποφευχθεί μια καταστροφή, δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο διευθυντής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Αντόνιο Μπόρζες.

"Αν οι Έλληνες κάνουν αυτό που οφείλουν να κάνουν, δεν θα υπάρξει χρεοκοπία", υπογράμμισε ο Μπόρζες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο των ετήσιων συνελεύσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αυτό που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου για το δεύτερο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας είναι "εξαιρετικά σημαντικό", προσέθεσε, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι "να βάλουν στο τραπέζι τόσα χρήματα όσα είναι απαραίτητα για να βοηθηθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολία", εξήγησε.

Ωστόσο υπάρχει ένας όρος, η Ελλάδα πρέπει να βάλει "το σπίτι της σε τάξη" και "αν κάνουν αυτό που πρέπει, πιστεύω ότι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξη της Ευρώπης για όσο καιρό και για όσο σημαντικό ποσό χρειάζεται", υπογράμμισε.

Όμως αν δεν σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, τότε "αυτή η υποστήριξη μπορεί να εξατμιστεί πολύ γρήγορα", προειδοποίησε.

Μια χρεοκοπία θα είχε "καταστροφικές" συνέπειες για την Ελλάδα, προσέθεσε, αλλά μικρότερης σημασίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Κάτι τέτοιο θα ήταν προφανώς δαπανηρό, αλλά δεν θα ήταν δραματικό", είπε.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=97695&catid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου