11 Οκτ 2011

Η δεύτερη ανάγνωση από τη διάσωση της Proton Bank


Και τώρα ποιος ή καλύτερα ποια τράπεζα θα πάρει σειρά; Αυτό είναι το βασικότερο και κρισιμότερο ερώτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή το εγχώριο τραπεζικό λόμπι, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ότι «κρατικοποιεί» το καλό κομμάτι της Proton Bank, για να το οδηγήσει σε ασφαλή νερά.

Εκτός από το προφανές της είδησης, που αφορά στην Proton, η δεύτερη ανάγνωση της έχει να κάνει με την επίσημη ενεργοποίηση αυτού καθ'αυτού του Ταμείου. Το οποίο έχοντας άμεσα διαθέσιμα 1,4 δισ. ευρώ, ξεκίνησε το έργο του: την κεφαλαιακή στήριξη των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Αυτή τη στιγμή έχει άμεσα διαθέσιμα άλλα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ, αν χρειαστεί, μπορεί να εξασφαλίσει άλλα 20 δις ευρώ. Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι ίδιες οι τράπεζες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τις υπηρεσίες του.

Κι αυτό γιατί, κάτι τέτοιο, θα σήμαινε αυτομάτως την κρατικοποίηση τους, η οποία ακόμα κι αν ήταν προσωρινή, θεωρείται δεδομένο ότι θα τις έβαζε σε πολύ μεγάλες περιπέτειες. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη την πόρτα του Ταμείου ετοιμάζεται να χτυπήσει και η Αγροτική Τράπεζα.

http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/280437/Default.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου