14 Μαρ 2012

Εφτιαχναν σενάρια χρεοκοπίας τρεις μήνες πριν από το Μνημόνιο


Ανοικτή γραμμή με τον οίκο Moody's είχε η Stratfor στους μήνες που οδήγησαν στο πρώτο Μνημόνιο, όταν η εταιρεία εκτιμούσε ότι το πρόβλημα ήταν πολύ μεγαλύτερο απ' όσο φαινόταν, ενώ έκανε ασκήσεις επί χάρτου για σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας. Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που αποκτήθηκε από τα Wikileaks, αναλυτές εκτιμούσαν ότι το πακέτο δεν θα έλυνε το πρόβλημα της χώρας, ενώ πίστευαν ότι η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο για να δοθεί το μήνυμα στις απείθαρχες χώρες του Νότου. Στις 12 Ιανουαρίου του 2010, κι ενώ η Κομισιόν ασκεί κριτική για τα αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας και τα spreads των ελληνικών ομολόγων σημειώνουν τρελή κούρσα, αναλυτής της εταιρείας σημειώνει ότι «το να αποκαλείς ανοησίες τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδα είναι ένας πολύ φτηνός τρόπος να κατεβάσεις τις τιμές των ομολόγων και να ασκήσεις πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα». Στο τέλος Ιανουαρίου άλλος αναλυτής τασσόταν υπέρ διάσωσης της Ελλάδας, διαφορετικά προέβλεπε ότι το πρόβλημα θα μεταδιδόταν στην Πορτογαλία και γρήγορα στις ισχυρές οικονομίες. Ωστόσο, αναφέροντας συνομιλία του με έλληνα πληροφοριοδότη έγραφε ότι δεν αποκλειόταν η Ευρώπη να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.

Λίγες μέρες αργότερα, αναλυτής της Stratfor αλληλογραφεί με τη Λίσα Χιντς, αναλύτρια του οίκου Moody's για τις αγορές κεφαλαίων. Η αναλύτρια εκτιμά ότι το σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς ποιοι είναι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων εκτός από τις ελληνικές τράπεζες. «Υποψιάζομαι ότι γερμανικές και αυστριακές τράπεζες (με την εξαίρεση της Deutsche Bank) έχουν αγοράσει ελληνικά, ιρλανδικά, πορτογαλικά ομόλογα», γράφει και ο συνομιλητής της συμφωνεί. Τη ρωτά μάλιστα αν θα μπορούσε η JP Morgan να αγοράσει ελληνικό χρέος και να το χρησιμοποιήσει ως εγγύηση στην ΕΚΤ. Η αναλύτρια απαντά θετικά, αλλά σημειώνει ότι «δεν νομίζω κάποιος σαν την BNP ή την JP Morgan θα ασχολιόταν - θα το έβρισκαν πολύ μικρό για να αξίζει τον κόπο». Η συζήτηση καταλήγει στο ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε ελληνικές τράπεζες και ότι κάποιες θα μπορούσαν να είναι χρεοκοπημένες. «Το χρέος βρίσκεται σε χέρια εσωτερικών κατόχων κατά 99%, κάτι που κάνει τόσο πιο εύκολο να αφήσουν την Ελλάδα να εκραγεί. Μας είπατε ψέματα για τις στατιστικές, δεν βάζετε τις δαπάνες σε τάξη και χρωστάτε στον εαυτό σας. Γιατί να σας σώσουμε;», καταλήγει ο αναλυτής.


Σε άλλο μήνυμα ο ίδιος αναλυτής σημειώνει πως η ΕΕ χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως πειραματόζωο για να στείλει δύο μηνύματα: «Προς το υπόλοιπο κλαμπ της Μεσογείου: μπορεί να υπάρξει καθαρή διάσωση στο τέλος του ουράνιου τόξου, αλλά αυτό θα είναι ματωμένο. Και προς τις αγορές ότι θα υπάρξει διάσωση, ώστε να μην πετάξουν τα ομόλογα». Την ίδια περίοδο, η συζήτηση στους κόλπους της Stratfor είναι αν η ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία. Σε νέα αλληλογραφία η αναλύτρια της Moody's εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι ακόμα μακριά από τη χρεοκοπία. «Για να μην μπορεί να πληρώσει, θα έπρεπε να πληρώνει πολύ υψηλά επιτόκια. Στο μεταξύ, μπορεί να κάνει στάση πληρωμών». Η Χιντς μιλάει ακόμα για «σπιράλ θανάτου» που προκαλούν τα CDS. Αλλά πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι υπερβάλλουν για τους πραγματικούς κινδύνους χρεοκοπίας. «Σε έναν βαθμό οι άνθρωποι που γράφουν γι' αυτό προκαλούν πανικό που δυσκολεύει περισσότερο την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας, αλλά οι σοβαροί αγοραστές ομολόγων (οι περισσότεροι απ' τους οποίους είναι πολύ σημαντικότεροι από τους κερδοσκόπους των CDS) καταλαβαίνουν αυτό το παιχνίδι».


Το πακέτο δεν θα λύσει το πρόβλημα


Στα τέλη Μαρτίου, όταν είναι πλέον γνωστό ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στη διάσωση της Ελλάδας, αναλυτής σχολιάζει (ανακριβώς, όπως απεδείχθη) ότι «το ΔΝΤ θα είναι πολύ πιο σκληρό από την Ευρώπη». Μάλιστα, όταν γνωστοποιείται ότι το ΔΝΤ θα θέσει τους όρους του στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, οι αναλυτές εκτιμούν στην ηλεκτρονική τους αλληλογραφία ότι «αν το ΔΝΤ φτιάξει το πρόγραμμα, δεν θα μοιράσει τις εξουσίες, αλλά θα έχει τον χειρισμό του προγράμματος. Δεν πρόκειται να δώσει χρήματα αν δεν έχει τον έλεγχο του προγράμματος».



Πάντως, όταν επίκειτο η απόφαση για το πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, οι αναλυτές της Stratfor δεν ήταν αισιόδοξοι, αφού πίστευαν πως ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι αποφάσιζαν την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού, δεν θα κατέληγαν στις λεπτομέρειες. Σημείωναν χαρακτηριστικά: «Αν ανακοινώσουν έναν μηχανισμό, κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελείται από εγγυήσεις. Αυτό θα μείωνε τα spreads των CDS και του κόστους δανεισμού της Ελλάδας ελαφρώς, αλλά το αποτέλεσμα θα ήταν στο όριο. Αφού η ελληνική οικονομία θα εξακολουθούσε να συρρικνώνεται, δεν υπάρχει λόγος να μη μείνει το κόστος δανεισμού ψηλό και άρα να υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας της Αθήνας. Το μόνο πράγμα που θα βοηθήσει την Ελλάδα είναι δάνεια με επιτόκιο χαμηλότερο από των αγορών. Δυστυχώς, ακόμη κι αν η ευρωζώνη αποφασίσει να δανείσει με 0%, παρότι θα βελτιώσει την άμεση απειλή της ρευστότητας, δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμο δημοσιονομικό δρόμο».

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα (με αύξοντα αριθμό 1102724, 1705981, 1760720, 1708856,1714601, 1108169, 1769589, 1118135,
1122770
και 1130782) βρίσκονται στην πρωτότυπη μορφή τους στη διεύθυνση www.wikileaks.org/gifiles
http://www.tanea.gr/

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/03/blog-post_8006.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου