4 Ιουν 2011

Τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημονίου


Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημονίου




Οριστικοποιήθηκε χθες η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα για το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο θα έχει ουσιαστικά τη μορφή νέου μνημονίου, μεγαλύτερης διάρκειας από το αρχικό.
Το μνημόνιο 2 περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2011-2015 και αποσκοπεί στο να εξοικονομηθούν συνολικά τουλάχιστον 28,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 και το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να περιοριστεί από το 10,5% του ΑΕΠ ή τα 24,2 δισ. ευρώ που διαμορφώθηκε στο τέλος του 2010 στα 3 δισ. ευρώ ή στο 1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν ότι πρέπει να αυξηθούν εκ νέου οι έμμεσοι φόροι, να αυξηθούν και οι άμεσοι φόροι, να επιβληθούν νέοι έμμεσοι και άμεσοι φόροι, να περικοπούν εκ νέου οι μισθοί και οι συντάξεις στον δημόσιο τομέα, να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι από τις κρατικές υπηρεσίες και τις ΔΕΚΟ, να καταργηθούν και να συγχωνευθούν εκατοντάδες υπηρεσίες και φορείς του ελληνικού κράτους (εφορίες, τελωνεία, αστυνομικά τμήματα, νηπιαγωγεία, σχολεία, πανεπιστήμια, ΤΕΙ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, κοινωφελείς οργανισμοί και ιδρύματα).
Με μία λιτή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε χθες ότι υπήρξε "θετική κατάληξη στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας".

Η συμφωνία
Το περιεχόμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει:

1) Τη μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων και των λειτουργών του δημοσίου, καθώς και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ από τη 1 Ιουλίου 2011 και καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων ετών, κατά ποσοστά που μπορεί να φθάσουν έως το 35%. Η μείωση θα γίνει μέσω του παγώματος των μισθολογικών ωριμάνσεων για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, μέσω των περικοπών και των καταργήσεων μεγάλου αριθμού επιδομάτων, αποζημιώσεων και λοιπών πρόσθετων αμοιβών, καθώς και μέσω της επιβολής εισφοράς 3% υπέρ των ανέργων. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εφαρμόσει ενιαίο μισθολόγιο στον στενό δημόσιο τομέα και σε όλες τις ΔΕΚΟ. Στο στόχαστρο θα μπει καταρχάς το κίνητρο απόδοσης των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα μειωθεί κατά 50% και από 57 έως 100 ευρώ τον μήνα που είναι σήμερα θα περιοριστεί σε 28 έως 50 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης (υποχρεωτική, δευτεροβάθμια, τεχνολογική ή πανεπιστημιακή), στην οποία υπάγεται ο κάθε υπάλληλος. Μόνο από τη μείωση του κινήτρου απόδοσης και την επιβολή εισφοράς 3% υπέρ των ανέργων οι 450.000 πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι υπολογίζεται ότι θα χάσουν έως και 8% των σημερινών αποδοχών τους άμεσα.

2) Τη μείωση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ στα 6.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, ακίνητα ή κινητές αξίες και στα 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους μέχρι 65 ετών και τους αγρότες. Η μείωση θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2011. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους εισοδηματίες το τμήμα του εισοδήματος πάνω από το αφορολόγητο όριο των 6.000 ευρώ και μέχρι τα 12.000 ευρώ θα φορολογείται με 10%, ενώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους μέχρι 65 ετών και τους αγρότες το τμήμα του εισοδήματος από τα 8.000 έως τα 12.000 ευρώ θα φορολογείται επίσης με 10%. Για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών το αφορολόγητο όριο θα παραμείνει στα 12.000 ευρώ.
Το μειωμένο αφορολόγητο θα ισχύσει από τη 1-7-2011 για τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις των συνταξιούχων ηλικίας μέχρι 65 ετών. Έτσι, από τη 1-7-2011 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι μέχρι 65 ετών με ετήσια εισοδήματα από 8.000 έως 12.000 ευρώ θα υποστούν μειώσεις 1% έως 3% στις αποδοχές τους, καθώς για πρώτη φορά θα επιβαρυνθούν με μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι μέχρι 65 ετών με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν, εξάλλου, τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος να αυξάνονται από 28,14 έως και 32,83 ευρώ.

3) Την αυστηροποίηση του μέτρου των αποδείξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται οι εξής παρεμβάσεις:
Φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) άνω των 6.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος.
Αποδείξεις από επαγγελματικές ομάδες με ροπή στη φοροδιαφυγή (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, συνεργεία αυτοκινήτων κτλ.) να μετράνε διπλά για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου.


4) Την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% για όλα τα είδη που σερβίρονται σε καταστήματα μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, κυλικεία, καντίνες, φαστφουντάδικα, καφετέριες κτλ.), τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικιών, τα εισιτήρια θεαμάτων, τα κόμιστρα των ταξί και τις πωλήσεις ανθέων και φυτών. Από το 2012 και μετά θα μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή και τα τρόφιμα, τα εισιτήρια των μεταφορικών μέσων, οι λογαριασμοί ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου.

5) Την αύξηση των τελών κυκλοφορίας που θα καταβληθούν, για το έτος 2012, το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011.

6) Την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

7) Την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς).

8) Την επιβολή ετήσιας εισφοράς στους κατόχους μεγάλων ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής μεγάλου μήκους και ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας.

9) Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 35 έως 40 λεπτά το λίτρο, ώστε να εξισωθεί με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης από τον προσεχή Οκτώβριο.

10) Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα, με συνέπεια την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα φθηνά τσιγάρα.

11) Αυξήσεις στα φορολογικά τέλη που επιβάλλονται στα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας και στα καρτοκινητά.

12) Μειώσεις στα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά, κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή, από τα 200.000-250.000 ευρώ στα 100.000-150.000 ευρώ.

13) Μείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τα 400.000 ευρώ στα 250.000-300.000 ευρώ για κάθε άτομο.

14) Ρύθμιση για την “τακτοποίηση” των εκκρεμών υποθέσεων αυθαιρέτων κτισμάτων.

15) Ρύθμιση για την “τακτοποίηση” των πολεοδομικών και φορολογικών εκκρεμοτήτων για τις αδήλωτες πισίνες.

16) Ρύθμιση για τη νομιμοποίηση της κατοχής καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου.

17) Περιορισμό του αριθμού των συμβασιούχων που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα κατά 25.000-30.000 μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεών τους.

18) Αλλαγή της αναλογίας προσλήψεων προς αποχωρήσεις από 1 προς 5 σε 1 προς 10.

19) Καταργήσεις και συγχωνεύσεις μεγάλου αριθμού υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών του δημοσίου, όπως εφορίες, τελωνεία, αστυνομικά τμήματα, σχολεία, ΤΕΙ, πανεπιστήμια, κέντρα υγείας, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί.

20) Απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων που απασχολούνται στις υπηρεσίες, τους φορείς και τις ΔΕΚΟ που θα καταργηθούν.

21) Περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα με την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Οι δικαιούχοι επιδομάτων πολυτεκνικών, ανεργίας και αναπηρίας, καθώς και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ θα περιοριστούν σημαντικά, καθώς θα τεθούν όρια δηλωθέντων και τεκμαρτών εισοδημάτων, και μόνο όσοι έχουν εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα όρια αυτά θα εξακολουθούν να λαμβάνουν τις συγκεκριμένες παροχές.

22) Περικοπές σε απαλλαγές πολυτέκνων, τριτέκνων, μετοικούντων και αναπήρων από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων και τα τέλη κυκλοφορίας με την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

23) Περικοπές σε φοροαπαλλαγές για την Εκκλησία, τις λοιπές γνωστές θρησκείες, τα ιδρύματα και τα κληροδοτήματα.

24) Επιβολή νέων εισφορών στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ και στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ τον μήνα.

25) Μείωση στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.




"Κλείδωσε" και η συμφωνία για τις αποκρατικοποιήσεις

Θα συνδέεται η εκταμίευση των δόσεων με την πορεία του προγράμματος. Δύο μέλη της τρόικας στο δ.σ. του φορέα που θα τις αναλάβει

Δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τράπεζες, αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομους, αιγιαλό, παραλία και λοιπές εδαφικές εκτάσεις, δικαιώματα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου, πολύτιμων λίθων και πετρωμάτων περιλαμβάνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πώλησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, που έχει ως στόχο την είσπραξη 50 δισ. ευρώ έως του 2015.
Περισσότερο ρεαλιστικές εκτιμήσεις υπολογίζουν στην εξασφάλιση περίπου 25 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα αναλάβει να “τρέξει” ένας ανεξάρτητος οργανισμός, το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.
Όπως προβλέπει η τελική συμφωνία τρόικας - κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών θα υποβάλει πρόταση στη Βουλή για να επιλεγούν οι Έλληνες που θα μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας. Στη διοίκηση του Ταμείου θα συμμετέχουν και δύο εκπρόσωποι της τρόικας, οι οποίοι σύμφωνα με την κυβέρνηση θα έχουν ρόλο “παρατηρητών”.
Στην τελική συμφωνία πέρασε και η σκληρή γραμμή της τρόικας για σύνδεση των ιδιωτικοποιήσεων με την εκταμίευση των δόσεων του νέου δανείου που θα συνάψει η χώρα μας για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του 2012 και του 2013. Έτσι, η κυβέρνηση υποχρεώνεται να καθορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα που θα περιγράφει για κάθε τρίμηνο ποια περιουσιακά δικαιώματα του Δημοσίου θα ιδιωτικοποιηθούν. Η ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να ιδιωτικοποιούνται τα δικαιώματα του Δημοσίου θα είναι μεγάλη -αν οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν εντός των προβλεπόμενων ασφυκτικών χρονικών ορίων, δεν θα εκταμιεύονται οι δόσεις από τον μηχανισμό στήριξης.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να επισπευσθούν οι ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων.
Έτσι μετά τον ΟΤΕ, το 10% του οποίου αναμένεται να εκποιηθεί εντός του Ιουνίου στην Deutsche Telekom, αποφέροντας στα δημόσια ταμεία το ποσό των 400 εκατ. ευρώ, σειρά αναμένεται να πάρουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι Οργανισμοί Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, που είναι στο φετινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Παράλληλα αναμένεται να έλθουν νωρίτερα, από το 2012 στο 2011, και άλλες κινήσεις, όπως η πώληση της ΕΥΔΑΠ, του ΟΠΑΠ και του 21% του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
“Ανοιχτό” παραμένει το θέμα των εγγυήσεων για την εξασφάλιση πρόσθετου δανεισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, χώρες όπως η Ολλανδία και η Φιλανδία πιέζουν ώστε η Ελλάδα να θέσει ως... ενέχυρο δημόσια περιουσία, προκειμένου να συναινέσουν για νέα χρηματοδότηση.




Συμφωνία για απολύσεις, μειώσεις των μισθών και αυξήσεις των φόρων

Πράσινο φως για την 5η δόση με δρακόντειους όρους

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Η Ελλάδα θα λάβει στις αρχές Ιουλίου την πέμπτη δόση του αρχικού δανείου των 110 δισ. ευρώ, από κει και πέρα όμως οι επόμενες χρηματοδοτήσεις θα γίνουν στο πλαίσιο ενός νέου σχήματος οικονομικής βοήθειας, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει μόνο δάνεια από τη ΔΝΤ και την Ε.Ε., αλλά θα προβλέπει και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι επικεφαλής των επιθεωρητών της τρόικας Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μ. Μορς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Κ. Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέληξαν χθες σε μια άλλη συμφωνία, η οποία αφορά στο πακέτο των μέτρων που θα υποχρεωθεί να λάβει η Ελλάδα από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 έως το 2015, για να επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της οικονομίας της.
Η συμφωνία αυτή προβλέπει περικοπές αποδοχών και εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, σημαντική αύξηση των φόρων στα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία, δραστικό περιορισμό του αριθμού των δικαιούχων των κοινωνικών επιδομάτων, σύσταση ανεξάρτητου φορέα ιδιωτικοποιήσεων, στον οποίο θα μετέχουν στελέχη προερχόμενα από τον ιδιωτικό τομέα και ελεγκτές από το ΔΝΤ και την ΕΕ, και υλοποίηση νέων διαρθρωτικών αλλαγών (στην αγορά εργασίας, στον τομέα της υγείας, στη δημόσια διοίκηση, στις μεταφορές και την ενέργεια), μέσω μηχανισμών παρακολούθησης, ελέγχου και άσκησης πιέσεων από εμπειρογνώμονες της τρόικας.


Η συμφωνία του τρόμου

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση στην οποία προέβησαν χθες οι επικεφαλής των επιθεωρητών της τρόικας μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του αρχικού μνημονίου και τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών για την περίοδο 2011-2015:
Στον δημοσιονομικό τομέα, “περαιτέρω διατηρήσιμη μείωση του ελλείμματος θα απαιτήσει εκτεταμένες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011 και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει τη σημαντική μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων. Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής”.
“Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιταχύνει αισθητά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Προς τον σκοπό αυτό θα συστήσει φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση. Η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει εκτεταμένο κατάλογο περιουσιακών στοιχείων προς αποκρατικοποίηση με στόχο έσοδα 50 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015. Η κυβέρνηση θα αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί βάσει ενδιάμεσων στόχων, τριμηνιαίων και ετησίων”.
“Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συνεχίζεται η έλλειψη ρευστότητας, έχουν όμως δρομολογηθεί μέτρα για να διασφαλιστεί η παροχή ενδεδειγμένης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο τραπεζικός τομέας παραμένει βασικά υγιής, οι δε ελληνικές αρχές θεσπίζουν αυστηρότερα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, δίδοντας προτεραιότητα σε λύσεις που βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εν τούτοις, το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι διαθέσιμο ως δικλείδα ασφαλείας για τις βιώσιμες τράπεζες που δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια στην ιδιωτική αγορά”.
“Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Η νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη μεταρρύθμιση της υγείας, τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, την εξάλειψη των εμποδίων για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων και την απελευθέρωση των μεταφορών και της ενέργειας έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες στους παραπάνω τομείς και ταυτόχρονα θα δώσει νέα έμφαση σε παράγοντες ανάπτυξης, όπως η αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας και η εξάλειψη των διοικητικών εμποδίων στις εξαγωγές. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων θα είναι αποτελεσματικό το ταχύτερο δυνατό, οι ελληνικές αρχές θα ενισχύσουν τη διαδικασία υλοποίησης, μεταξύ άλλων μέσω τεχνικής συνδρομής από το ΔΝΤ, από κράτη-μέλη της ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και μέσω δημιουργίας μηχανισμών παρακολούθησης”.
“Με βάση τη συμφωνηθείσα συνολική δέσμη μέτρων, αναμένεται να λάβουν χώρα εντός των επόμενων εβδομάδων συζητήσεις για τους τρόπους χρηματοδότησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και κατόπιν εγκρίσεως του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ και του Eurogroup, η επόμενη δόση θα διατεθεί, πιθανότατα, στις αρχές Ιουλίου”.




“Η Ελλάδα θα λάβει ξανά βοήθεια”

Υπό αυστηρούς όρους και με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών

“Αναμένω ότι το Eurogroup θα αποφασίσει να χορηγήσει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα”. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε χθες στο Λουξεμβούργο με τον έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι “δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αλλά ούτε πτώχευσης” και επισήμανε ότι αναμένει από τη χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κάτι για το οποίο, όπως είπε, δεν έχει καμία αμφιβολία.
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα ο πρόεδρος του Εurogroup είπε ότι αυτό “αποτελεί καλό νέο για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και την ΕΕ” και ότι “θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα”.
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις. Ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις, υπογράμμισε ότι επήλθε “συνολική συμφωνία” και για το ταμείο που θα διαχειρίζεται την πορεία εφαρμογής τους. Ο πρόεδρος του Eurogroup επέμεινε στην ανάγκη οι αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουν “τάχιστα, με διαφάνεια και με αξιόπιστο τρόπο”.
Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι είχε εποικοδομητική συζήτηση με “τον φίλο της Ελλάδας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ” και επισήμανε ότι η συμφωνία με την τρόικα αποτελεί θετικό σήμα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο, με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Σημείωσε ωστόσο ότι πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν, ενώ αναφέρθηκε και στις επιφυλάξεις των αγορών που καθιστούν αναγκαία την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη σκληρή δουλειά και θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της με στόχο την επιτυχία του προγράμματος για ενίσχυση της ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα. Εξετάστηκε η δυνατότητα και εκφράστηκε η ετοιμότητα της Ευρώπης για την παροχή τεχνικής βοήθειας και τεχνογνωσίας σε ζητήματα όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Στόχος, κατέληξε ο πρωθυπουργός, είναι η Ελλάδα να γίνει μια πολύ διαφορετική χώρα.


http://www.makthes.gr/news/politics/74824/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου