15 Ιουν 2011

Τριπλό «ΟΧΙ» σ’ αυτό το Μεσοπρόθεσμο


Η πρόθεση ή απόφαση του Πρωθυπουργού να ζητήσει την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από 180 βουλευτές φαίνεται ότι καταφέρνει αυτό που μέχρι πριν από λίγες ημέρες έμοιαζε αδύνατο: τη σύμπλευση της Κεντροδεξιάς!
Αν και με διαφορετική ένταση, το κάθε κόμμα, εντούτοις τόσο η ΝΔ, όσο ο ΛΑ.Ο.Σ, και η Δημοκρατική Συμμαχία απορρίπτουν την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με 180 ψήφους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η ψηφοφορία, όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή, καθώς θα είναι ονομαστική, είτε έτσι, επειδή θα έρθει το μεσοπρόθεσμο ως «ένα άρθρο», είτε αλλιώς, επειδή θα το ζητήσει κάποιο κόμμα, π.χ. ΛΑ.Ο.Σ.!

Αντώνης Σαμαράς: «Δεν εκβιάζομαι»

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς εμμένει στη θέση του: «δεν εκβιάζομαι». Οι επιτελείς του κόμματος εκτιμούν ότι πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να διεμβολήσει την Κ.Ο. της ΝΔ δεν έχει πιθανότητα να αποδώσει. Και τούτο, όχι λόγω της «δημοκοπικής ευφορίας», αλλά κυρίως διότι «η συναίνεση την οποία επιδιώκει η Κυβέρνηση δεν δίδεται ούτε από τους βουλευτές της».

Στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν ότι «από τη στιγμή κατά την οποία την κυβέρνηση δεν τη στηρίζουν οι βουλευτές της, δεν τίθεται ζήτημα να στηρίξει οποιαδήποτε άλλος». Μάλιστα, πριν από λίγη ώρα κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ επεσήμανε στο Real.gr: «μετά τις σημερινές συγκεντρώσεις ακόμη και οι πλέον δύσπιστοι κατάλαβαν ότι η Κυβέρνηση είναι στο αδιέξοδο. Δεν μπορεί να την ακολουθήσει κανένας».

Στη ΝΔ προσπαθούν διαρρήδην να αποφύγουν οποιαδήποτε εμπλοκή άμεση ή έμμεση με τη συγκεκριμένη κυβερνητική σύνθεση. Εκτιμούν ότι κάθε σύνδεση που επιχειρείται να γίνει ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ υποκινείται από αλλότρια συμφέροντα με προφανή στόχο να «πλήξουν» την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να καταστήσουν ανενεργή την «αντιμνημονιακή» ρητορική της. Γι’ αυτό άλλωστε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης διέψευσε μετά βδελυγμίας δήθεν πληροφορίες περί «μυστικών» συναντήσεων: «Αναφορές σε blogs και ιστοσελίδες, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε χθες συνάντηση εκπροσώπου του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά αποτελούν γελοιότητες, ανάξιες διάψευσης».

Γιώργος Καρατζαφέρης: «Δεν συζητάμε μ' αυτήν την Κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας στο Real.gr κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του, παραμένει μεν αταλάντευτα υπέρ της «ενότητας», αλλά δεν συζητά επ ουδενί την υπερψήφιση αυτού του Μεσοπρόθεσμου, πολλώ δε μάλλον όταν προέρχεται από Κυβέρνηση με την παρούσα σύνθεσή της!

«Εμείς λέμε σταθερά ΟΧΙ σ' αυτήν την κυβέρνηση. Όχι μόνο για τους 180. Δεν συζητάμε πλέον οτιδήποτε μαζί της.Ζήτησε παραίτηση του Πρωθυπουργού.
Με οικουμενική κυβέρνηση υπάρχουν πτυχές του Προγράμματος που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Μ αυτήν την κυβέρνηση δεν συζητάμε πια».

Ντόρα Μπακογιάννη: «Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, το 180 θα είναι πολιτικό τερτίπι»!

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη με δήλωσή της στο Real.gr ξεκαθαρίζει ότι για να γίνει αποδεκτή η υπερψήφιση από 180 βουλευτές πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές:

«Από την αρχή, η Δημοκρατική Συμμαχία είχε προτείνει στην κυβέρνηση και στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να ήταν αποτέλεσμα ουσιαστικής και αναλυτικής συζήτησης, διαπραγμάτευσης και συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων και τότε να ψηφιστεί με 180 ψήφους. Η ψήφιση των 180 θα ήταν το ισχυρότερο μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους διεθνείς εταίρους και τις αγορές. Έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα τα πράγματα με το μεσοπρόθεσμο, αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές έτσι ώστε το βάρος της πενταετούς προσαρμογής να πέσει κυρίως στην μείωση των δαπανών του κρατικού τομέα, η πρόταση για ψήφιση με 180 θα εκληφθεί ως πολιτικός τερτίπι και επικοινωνιακός ελιγμός και όχι ως ειλικρινή αναζήτηση της απαραίτητης συνεννόησης που χρειάζεται ο τόπος την ώρα αυτή».

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=74201&catID=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου