10 Νοε 2010

Επικρίσεις κατά Ισραήλ Από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία


Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον ζήτησε χθες από τις ισραηλινές Αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους να ανεγείρουν νέες κατοικίες για εβραίους στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. «Αυτό το πρόγραμμα, ανέγερσης 1.300 κατοικιών για εβραίους στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ, αντιβαίνει στις προσπάθειες που αναπτύσσονται από τη διεθνή κοινότητα, για να επαναληφθούν οι απ' ευθείας συνομιλίες και η απόφαση πρέπει να ακυρωθεί», ανέφερε η Άστον σε ανακοίνωσή της. «Οι οικισμοί είναι παράνομοι βάσει του Διεθνούς Δικαίου, αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη και απειλούν να καταστήσουν αδύνατη μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε η ίδια.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η απόφαση των ισραηλινών Αρχών, να ανεγείρουν νέες κατοικίες για εβραίους στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ, δεν θα συμβάλει στις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης. Την ίδια ώρα, η Ρωσία εξέφρασε έντονη ανησυχία για το σχέδιο του Ισραήλ. Ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε: «Κρίνουμε απαραίτητο η ισραηλινή πλευρά να απόσχει από τις εργασίες που ανακοινώθηκαν».


«Δεν θα υποκύψει το Ισραήλ»

Το Ισραήλ ενέκρινε τη Δευτέρα την κατασκευή 1.300 εβραϊκών οικισμών στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Μια απόφαση που «απογοήτευσε βαθιά» τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει στις εξωτερικές πιέσεις για το εποικιστικό της πρόγραμμα. «Οι Παλαιστίνιοι σκέφτονται ότι μπορούν να αποφύγουν τις διαπραγματεύσεις. Σκέφτονται ότι ίσως η διεθνής κοινότητα θα υπαγορεύσει στο Ισραήλ να δεχθεί τις παλαιστινιακές απαιτήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να μας υπαγορεύουν την πολιτική μας και επειδή έχω εμπιστοσύνη στους φίλους του Ισραήλ, κατά πρώτο λόγο στις ΗΠΑ, που δεν θα αφήσουν να γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Νετανιάχου, μιλώντας σε συγκέντρωση εβραϊκών οργανώσεων στη Νέα Ορλεάνη. Κάλεσε δε την παλαιστινιακή πλευρά «να σταματήσει να θέτει προϋποθέσεις» και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η απόφαση επικρίθηκε και από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν. «Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να ξεπεραστεί το διπλωματικό αδιέξοδο, να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξουν αποτελέσματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Επίσης «εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση του Ισραήλ να λάβει στο μέλλον μέτρα για να διευκολύνει τις μετακινήσεις ατόμων και εμπορευμάτων προς και από τη Γάζα». Η απόφαση του Ισραήλ επικρίθηκε έντονα από τους Παλαιστινίους, ο βασικός διαπραγματευτής των οποίων, Σαέμπ Ερεκάτ, κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι «είναι αποφασισμένος να καταστρέψει» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Σοβαρή πρόκληση»

Στο μεταξύ, η ισραηλινή οργάνωση κατά του εποικισμού «Η Ειρήνη Τώρα» και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ένα πρόγραμμα για την κατασκευή 800 κατοικιών επανελήφθη τον περασμένο μήνα σε μια νέα συνοικία του ισραηλινού οικισμού Αριέλ, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης «Η Ειρήνη Τώρα», η επέκταση του οικισμού Αριέλ θα επιτρέψει «να περικυκλωθεί η γειτονική παλαιστινιακή περιοχή του Σαλφίτ». Η εκπρόσωπος χαρακτήρισε την απόφαση να ανανεωθεί η άδεια «σοβαρή πρόκληση», καθώς «δεν υπάρχει ζήτηση για κατοικίες τον τελευταίο καιρό στον Αριέλ», έναν οικισμό 18.000 κατοίκων. Ερωτηθέντες από το Γαλλικό Πρακτορείο, οι εκπρόσωποι του δήμου του Αριέλ και του Υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο.


Επίθεση σε εβραίες γυναίκες

Πάνω από εκατόν εβραίες, μέλη της οργάνωσης «Γυναίκες του Τείχους», δέχθηκαν υβριστική επίθεση τη Δευτέρα, όταν προσπάθησαν να ψάλλουν και να προσευχηθούν υψηλόφωνα στο Τείχος των Δακρύων, στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Οι γυναίκες υποστηρίζουν πως πέφτουν θύματα διακρίσεων λόγω του φύλου τους. Ωστόσο, οι υπερορθόδοξοι αντίπαλοί τους αντιτείνουν πως εκείνες παραβιάζουν τις βασικές αρχές του Ιουδαϊσμού και πως επιδίδονται σε «προκλήσεις». Οι ίδιες έχουν θέσει ως στόχο τους να τους επιτραπεί να φέρουν το παραδοσιακό μαντίλι για τις προσευχές και να προσεύχονται υψηλόφωνα στο Τείχος των Δακρύων, ένα προνόμιο καθαρά ανδρικό. Οι γυναίκες αυτές συγκεντρώνονται κάθε πρώτη ημέρα του εβραϊκού σεληνιακού μήνα, απαιτώντας την αλλαγή του νόμου.
Το 2003, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως οι Γυναίκες του Τείχους δεν έχουν το δικαίωμα να προσεύχονται υψηλόφωνα στο Τείχος των Δακρύων. Κάθε παράβαση του θρησκευτικού νόμου τιμωρείται με εξάμηνη φυλάκιση χωρίς αναστολή και πρόστιμο 3.000 δολαρίων.

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου