13 Απρ 2011

Φουκουσίµα: Το Τσερνόµπιλ του Ανατέλλοντος Ηλίου



Η καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο έφτασε στο µέγιστο επίπεδο 7, όπως και στον σοβιετικό σταθµό το 1986
Η Ιαπωνία έχει πλέον επισήµως το δικό της Τσερνόµπιλ. Η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας αναβάθµισεχθες τηνκαταστροφήστον πυρηνικό σταθµό της Φουκουσίµα στο µέγιστο επίπεδο 7 της κλίµακας των πυρηνικών συµβάντων – στο ίδιο που είχεταξινοµηθεί και η πυρηνική καταστροφή του Τσερνόµπιλ. Απόδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ίχνη στροντίου, ενός πολύ ραδιενεργού προϊόντος της πυρηνικής σχάσης, βρέθηκαν για πρώτη φορά στα εδάφη και σεφυτά κοντά στον πυρηνικό σταθµό.

Μέχρι χθες,το συµβάν στη Φουκουσίµα ήταν ταξινοµηµένο στο5 της κλίµακας, που αντιστοιχεί σε «ατύχηµα µε εκτεταµένες συνέπειες», όπως στο Θρι Μάιλ Αϊλαντ των ΗΠΑ το 1979. Το επίπεδο 7 σηµαίνει «σοβαρό ατύχηµα» που περιλαµβάνει «µεγάληαπελευθέρωση ραδιενεργών υλικών µε σηµαντικές επιπτώσεις για την υγεία και το περιβάλλον». Εντούτοις, αξιωµατούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας διευκρίνισε ότι η αναβάθµιση πραγµατοποιήθηκε στη βάση µετρήσεων ιωδίου καικαισίου στο περιβάλλον, ότι το επίπεδο των ακτινοβολιώνπου εκπέµπονται από τον σταθµό είναι το 10% του Τσερνόµπιλ και πως ηοριστική κατάταξη θα γίνει στο µέλλον από επιτροπή διεθνών εµπειρογνωµόνων.

Λίγες ώρες αργότερα όµως, ο πρωθυπουργός ΝαότοΚαν έλεγεπως η κατάσταση των αντιδραστήρων «προχωρεί βήµα βήµα προς τησταθεροποίηση» και πως οι εκποµπές ραδιενέργειας µειώνονται.

Ειδικοί του πυρηνικού τοµέα µίλησαν γιακακοφωνία στην επικοινωνία των ιαπωνικών αρχών:η προηγουµένη ηκυβέρνηση είχε αποκλείσει τον κίνδυνο µεγάλης διαρροής, για να ανακοινώσει λίγο αργότερα ότι επεκτείνει τηζώνη αποµάκρυνσηςτων κατοίκων γύρω από τον σταθµό. «Για µένα, αυτό το ατύχηµα σαφώς δεν είναι Τσερνόµπιλ, έστω κι αν η απόφαση (για την αναβάθµιση της ταξινόµησής του) µπορεί να εξηγηθεί από µια νέα ερµηνεία των γεγονότων και ίσως από ένανυπερβάλλοντα ζήλο για προστασία», δήλωσε ένας ειδικός του πυρηνικού τοµέα. Ο γάλλος ειδικός Ολιβιέ Ινάρ υπενθύµισε επίσης ότι στην περίπτωση του ΤΣερνόµπιλ υπήρξε έκρηξητου αντιδραστήρα και τα υλικά της έφτασαν σε 2.000 µέτρα ύψος πριν διασκορπιστούν,κάτι που δεν έχει συµβεί στη Φουκουσίµα.

Σε κάθε περίπτωση, άνθρωποι πουζουν κοντά στον σταθµόλένε πωςη αλλαγή στην κατάταξη του επεισοδίου αυξάνει τις ανησυχίες τους.Η Μιγιούκι Ιτσισάουα έκλεισε τη ∆ευτέρα τηνκαφετέριά της όταν η κυβέρνησηανακοίνωσε πως οι κάτοικοι της κοινότητάς της, της κωµόπολης Ιιτάτε, καθώς και τεσσάρων άλλων κωµοπόλεων που βρίσκονται έξω από τη ζώνη εκκένωσης των 20 χλµ. γύρω από τον σταθµό, πρέπει να αποµακρυνθούν για να αποφύγουν τη µακροπρόθεσµη έκθεση στη ραδιενέργεια. «Καιτώρα η κυβέρνηση µάς λέει επισήµως ότιτο ατύχηµα αυτό είναιτου ίδιου επιπέδου µε το Τσερνόµπιλ», λέει η Ιτσισάουα. «Ηταν ένα σοκ για µένα». Στο µεταξύ, αυξάνεται η αλληλεγγύηπρος κατοίκους που ζουν γύρω από τη Φουκουσίµα.

ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ οργανώθηκελαϊκή αγορά µε προϊόντα (σπαράγγια, τοµάτες, φράουλες, φρούτα και λαχανικά) που προέρχονταν από καλλιέργειες σε απόσταση 50 χιλιοµέτρων από τονπυρηνικό σταθµό. Ολα εξαντλήθηκαν µέσα σεµία ώρα. Ολα τα διατιθέµενα προϊόντα είχαν ελεγχθεί για να αποδειχθεί ότι δεν ήταν ραδιενεργά. «Αγόρασα µερικές τοµάτες για να δείξω την υποστήριξή µου», είπε µία πελάτισσα, η Ασούκα Τατζίµα. «Πιστεύω ότι τα λαχανικά της Φουκουσίµα είναι ασφαλή. Θα συνεχίσω να τα αγοράζω χωρίς δισταγµό από το σούπερ µάρκετ». «Είναι αλήθεια πωςανησυχώ λίγο, όµως αυτοί οι αγρότες έβαλαν την ψυχήτους για να τα καλλιεργήσουν», πρόσθεσε η 25χρονη Ρέιρα Σιµάντα. Τον γύροτης αγοράς, η οποία είχεστηθεί κοντά σ’ έναν σταθµό του Μετρό στο κέντρο του Τόκιο, έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο, δοκιµάζοντας µερικές φράουλες και µια τοµάτα.


Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε ότι η κατάσταση των αντιδραστήρων «προχωρεί βήµα βήµα προς τη σταθεροποίηση» και ισχυρίστηκε πως οι εκποµπές ραδιενέργειας µειώνονται
Ζήτησε βοήθεια µέσω του YouTube

ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ Ιάπωνες, ο δήµαρχοςτης Μιναµισόµα, ο Κατσουνόµπου Σακουράι, διάβαζε παιδί ιστορίες σε κόµικς για καταστροφές. Τώρα η καταστροφή χτύπησε την πόλη του. Περισσότεροι από 71.000 άνθρωποι ζούσαν στη Μιναµισόµα πριν από την 11η Μαρτίου. Εναν µήνα µετά, αποµένουν λιγότεροι από 10.000. Περίπου 1.470 είναι νεκροί ή αγνοούµενοι, ενώ οι υπόλοιποι έχουν διασκορπιστεί σ’ όλη την Ιαπωνία, λέει ο Σακουράι στον απεσταλµένο του βρετανικού «Ιντιπέντεντ». Από τον λαιµό του κρέµονται δύο µετρητές ραδιενέργειας. Υπενθυµίζουν ότι ο εφιάλτης δεν έχει ακόµη τελειώσει.

Ο δήµαρχος Σακουράι ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο και έγινε ένα από τα διασηµότερα πρόσωπα της καταστροφής όταν «ανέβασε» στο YouTube ένα βίντεο 11 λεπτών, στο οποίο απηύθυνε έκκληση για βοήθεια.Η ακτή της πόλης του είχε καταστραφεί από το τσουνάµι, όµως η µεγαλύτερη ζηµιά έγινε εξαιτίας των εκρήξεων στον πυρηνικό σταθµό της Φουκουσίµα, από την οποία η Μιναµισόµα απέχειγύρω στα 25 χιλιόµετρα. Η κυβέρνηση συµβούλευσε τους κατοίκους να µένουν κλεισµένοι στα σπίτια τους για να αποφύγουντη ραδιενέργεια, οι παραδόσεις εµπορευµάτων στην πόλησταµάτησαν και οι ντόπιοι έπρεπε να τα βγάλουν πέρα µόνοι τους. «Οσοι µπορούσαν να φύγουν, έφυγαν. ∆ενέρχονταν τρόφιµα ούτε καύσιµα. Η ζωή ήταν αφόρητη», θυµάταιο Σακουράι. Τότε ήτανπου κάθησε µπροστά σε µιαψηφιακή κάµερα για ναστείλει το µήνυµα. «Από τις ελάχιστες πληροφορίες που έχουµε από την κυβέρνηση ή την Tepco, καταλαβαίνουµε ότι µας άφησαν αποµονωµένους. Σας ικετεύω να µας βοηθήσετε», είπε. Το βίντεο δέχθηκε 200.000

«επισκέψεις» και έδωσε το έναυσµα για µια παγκόσµιαπροσπάθεια αρωγής.

Η ΒΟΗΘΕΙΑ εξακολουθεί µέχρι σήµερα να φτάνει στο γραφείο του Σακουράι, ο οποίος παραµένει όµως οργισµένος για τον τρόπο που αντιµετωπίσθηκαν οι πολίτες του. «Το βίντεο άσκησε πίεση στην κυβέρνηση. Οµως επί 22 ηµέρες δεν υπήρξε ούτεένα τηλεφώνηµα από την TEPCO», υπογραµµίζει. Σήµερα ο Ισέι Τακάκι, ένα στέλεχος της TEPCO, βρίσκεται µονίµως στη Μιναµισόµα και ενηµερώνει καθηµερινά τονδήµαρχο στις 7 το πρωί για την κατάσταση των αντιδραστήρων στη Φουκουσίµα.


Αρχίζουµε να
κινούµαστε προς τα εµπρός και η ραδιενέργεια µειώνεται σιγά σιγά, όµως το µεγαλύτερο πρόβληµα είναι οι αντιδραστήρες της Φουκουσίµα.
Το δυστύχηµα δείχνει πως πρέπει να σταµατήσουµε να κατασκευάζουµε πυρηνικούς σταθµούς. Η ραδιενέργεια δεν σταµατάει στην Ιαπωνία. Πηγαίνει σ’ όλο τον κόσµο

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4626469

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου