13 Απρ 2011

Η επέµβαση κατά του Καντάφι


Ολοι εναντίον του ΝΑΤΟ

Γαλλία και Βρετανία κατηγορούν τη Συµµαχία ότι δεν κάνει αρκετά για τους λίβυους αµάχους
Γκρίνια και έριδεςπυροδοτεί στους κόλπους της διεθνούς συµµαχίας το στρατιωτικό τέλµα στη Λιβύη. Γαλλία και Βρετανία που πρώτες πραγµατοποίησαν αεροπορικές επιθέσεις στηχώρα σε συνεργασία µε τις ΗΠΑ, επέκριναν χθες το ΝΑΤΟ ότι «δεν κάνει αρκετά» για να προστατεύσει τους λίβυους αµάχους. Το ΝΑΤΟ απέρριψε τις κατηγορίες, εναγώνια είναι όµως πλέον η αναζήτηση πολιτικής διεξόδου. Στο πλαίσιο αυτό ο Μούσα Κούσα, ο πρώηναρχικατάσκοπος και υπουργός Εξωτερικών του Μουαµάρ Καντάφι που αυτοµόλησε την 31η Μαρτίου στη Βρετανία, στάλθηκε χθες σε «εντεταλµένη αποστολή» στο Κατάρ, εκεί όπου συνεδριάζει σήµερα ηδιεθνής «οµάδα επαφής» για τη Λιβύη. Οπως δήλωσε αξιωµατούχος, «γνωρίζει πολλά· ίσως να µπορέσει να προτείνει λύσεις που άλλοι δεν βλέπουν».

Η είδηση για τη µετάβαση του Κούσα στην Ντόχααιφνιδίασε, αφού εξαρχής το Λονδίνοείχε δηλώσει ρητά πως η αυτοµόλησή του δεν του εξασφαλίζει ασυλία. Βρετανός αξιωµατούχος ανακοίνωσε χθες πως είναι «ελεύθερος άνθρωπος, ο οποίος µπορεί να ταξιδέψει από και προς τη Βρετανία κατά βούληση». Ωστόσο, συντηρητικοί βουλευτές και συγγενείς των θυµάτων της βοµβιστικής επίθεσης στο Λόκερµπι, το 1988, εξέφρασαν απόεπιφυλάξεις έως και οργή για αυτή την επίσηµη θέση. Ο ίδιος ο Κούσα πριν αναχωρήσει απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να µην επιτρέψουν τη διολίσθηση της Λιβύης σε εµφύλιο πόλεµο, που θα τη µετατρέψει «σε νέα Σοµαλία». Αναλυτές θεωρούν πιθανό να αναζητεί ρόλο σε µια διάδοχη κυβέρνηση στη Λιβύη. Στην Ντόχα θα έχει συνοµιλίες µε λίβυους εξεγερµένους, επισήµως πάντως δεν θα συµµετάσχει στη συνεδρίαση της «οµάδας επαφής».

Είκοσι πέντε ηµέρες αφότου άρχισε η επιχείρηση Αυγή της Οδύσσειας στη Λιβύη και εννέα ηµέρες αφότου οι ΗΠΑ µεταβίβασαν τα ηνία στο ΝΑΤΟ,η σφαγή των αµάχων στη Μισράτασυνεχίζεται, το ίδιο και η διελκυστίνδα µεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών στρατευµάτων στηνΑτζάµπιγια.«Το ΝΑΤΟ ήθελε να αναλάβει την ηγεσία της επιχείρησης, το δεχθήκαµε.Τώρα πρέπεινα παίξειπλήρως τον ρόλο του»,δήλωσε χθες δηκτικά ο υπουργόςΕξωτερικών της Γαλλίας ΑλένΖιπέ, χαρακτηρίζοντας «ανεπαρκή» την ένταση των αεροπορικών επιθέσεων. Παράλληλα, ο γάλλοςυπουργός Αµυνας µέµφθηκε τη Γερµανία για την άρνησή της να συµµετάσχει στη στρατιωτική επιχείρηση και εξέφρασε τη λύπη του για τον υποστηρικτικό ρόλο που έχουν αναλάβει πλέον οι ΗΠΑ. Σε πιο διπλωµατικό τόνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαµ Χέιγκ κάλεσε και άλλες χώρες της Συµµαχίας να αυξήσουν, όπως η Βρετανία, τον αριθµό των µαχητικών αεροσκαφών τους στη Λιβύη.
Ο Μούσα Κούσα µετέβη στο Κατάρ, όπου συνεδριάζει η «οµάδα επαφής»
Ανθρωπιστικές αποστολές στη Λιβύη µε βάση την Κρήτη

Να γίνει η Κρήτη κόµβος υποστήριξης των επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας της διεθνούς κοινότητας προς τη Λιβύη προτείνει η Αθήνα, ιδέα που αναµένεται να παρουσιάσει σήµερα ο ∆ηµήτρης ∆ρούτσας στο Κατάρ, στην πρώτη συνάντηση της «οµάδας επαφής» για τη Λιβύη. Ηδη χθες, στην παρέµβασή του στη συνάντηση των 27 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ο έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε την ετοιµότητα της Ελλάδας να διαθέσει την Κρήτη ως επιχειρησιακό κόµβο για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις υπό τον συντονισµό του ΟΗΕ. Σήµερα, στην Ντόχα του Κατάρ, όπου θα συναντηθούν οι ΥΠΕΞ των 21 χωρών της οµάδας επαφής, θα πραγµατοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση του κ. ∆ρούτσα µε τον εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών Μαχµούντ Τζιµπρίλ. Σηµειώνεται ότι θα είναι η πρώτη επίσηµη επαφή της ελληνικής πλευράς µε τους λίβυους αντικαθεστωτικούς.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4626470

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου